Belgische radiojournalist noemt Islam achterlijk

5060

VRT nieuwslezer Johan De Ryck zei tijdens een nachtelijk radiobulletin dat ‘Saoedi-Arabië één van de meest achterlijke vormen van Islam belijdt’. Het citaat ging niet onopgemerkt voorbij, ondanks het nachtelijke uur. De Ryck deed de uitspraak tijdens het radionieuws van 2 uur in de nacht van zaterdag op zondag, in een item over een Belgische economische missie in Saoedi-Arabië.

De hoofdredactie van VRT Nieuws heeft nadrukkelijk afstand genomen van de woordkeuze van radiojournalist Johan De Ryck. Dat meldt VRT Nieuws maandagavond.

“Dit kan uiteraard niet”, zei Griet De Craene maandag al in dagblad ‘De Morgen’. Zij is hoofdredactrice en verantwoordelijk voor de radio van de VRT. “We beraden ons over de mogelijke gevolgen.”

Maandagavond kwam de VRT-hoofdredactie met een mededeling waarin het afstand neemt van de woordkeuze van De Ryck. De hoofdredactie beschouwt de woordkeuze ‘achterlijk’ als grensoverschrijdend en heeft de journalist daarover op het matje geroepen.

“Hij erkent dat een dergelijke woordkeuze niet past in een bulletin van VRT Nieuws en dat dit niet had mogen gebeuren en het zich niet meer zal herhalen”, luidt het maandagavond in een persbericht van de openbare omroep.

Bron: Standaard.be

Team al-Yaqeen
18 maart 2014