Besnijden heeft meer voor- dan nadelen

5165

Het Amerikaanse Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (CDC) heeft nieuwe richtlijnen bekendgemaakt voor de besnijdenis van jongens. Volgens de overheidsorganisatie is er geen twijfel dat de ingreep gezondheidsproblemen voorkomt. In de Verenigde Staten is meer dan de helft van de mannen besneden.

Het CDCstartte zeven jaar geleden een onderzoek naar herziening van de richtlijnen voor besnijden. De vraag ernaar werd steeds kleiner en sommige staten stopten de vergoeding voor de ingreep. Ook waren er geluiden om de ingreep te stoppen. In de jaren zestig werd meer dan 80% van de jongens besneden, in 2010 was dat teruggelopen tot 58%.

Volgens het CDC is aangetoond dat besnijden een belangrijke rol speelt in het voorkomen van HIV-besmettingen. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat een besneden voorhuid de kans om besmet te worden door een partner met 50 tot 60 procent reduceert. Bij herpes is dit percentage 30 procent.

Het CDC wijst er op dat de besnijdenis het best zo jong mogelijke leeftijd uitgevoerd kan worden. Bij pasgeborenen is de kans op complicaties 0,5%. Daarna loopt het van 1-9 jarigen op tot 9%, aldus de New Zealand Herald.

Bron:Joop.nl

Team al-Yaqeen
3 december 2014