"Besteed aandacht aan aanslagen Parijs"

2563

De Haagse as-Soennah moskee roept Islamitische scholen en moskeeën op om de komende dagen aandacht te besteden aan de aanslagen in Parijs. Als deze scholen en moskeeën hierbij hulp behoeven, kunnen zij contact opnemen met as-Soennah.

“Veel Nederlandse moskeeën worden gerund door moslims van de eerste generatie en hebben niet de kennis over hoe ze dit soort vraagstukken moeten aanpakken. Wij hebben die kennis wel”, aldus voorzitter Abdelhamid Taheri.

De as-Soennah moskee betuigde afgelopen zaterdag haar medeleven met de nabestaanden en alle dierbaren van de slachtoffers van de recente aanslagen. “Moslims hebben de religieuze en morele plicht om actief op te treden tegen mensen die de veiligheid bedreigen en angst, verderf en verdeeldheid zaaien”, schreef het bestuur in de verklaring.

Dubbele moraal

De as-Soennah moskee ziet tijdens de nasleep van de aanslagen een ‘angstige en grimmige sfeer ontstaan in de Haagse en Nederlandse samenleving’. Taheri: “Toen er deze week op scholen een minuut stilte werd gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen, hielden veel jongeren zich daar niet aan. Dat zorgde voor irritatie bij de leraren en schoolbesturen. En ook ouders worstelen hiermee.”

Veel moslimjongeren vragen zich volgens Taheri af waarom er zoveel medeleven is met ‘Parijs’ en niet met landen als Libanon en Syrië, waar ook veel aanslagen worden gepleegd. “Zij storen zich aan de in hun ogen dubbele moraal.”

Geef jongeren de kans zich te uiten

“Je kunt die geluiden niet serieus nemen of wegstoppen”, aldus Taheri, “maar daarmee haal je de gedachten nog niet uit hun hoofd. Dat zou een begin kunnen zijn van radicalisering. Geef jongeren de kans om zich te uiten en leg uit waarom we die aanslagen in Parijs afkeuren. Dat doen wij vanuit onze religieuze overtuiging.”

Als zo’n boodschap vanuit moskeeën komt, luisteren jongeren daar eerder naar, is de overtuiging van Taheri.

Bron: Omroepwest.nl

Team al-Yaqeen
19 november 2015