Beveiliging Arrahman-moskee na dreigbrief met hakenkruis

2320

Meerdere landelijke en lokale moslimorganisaties spreken dinsdag met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de dreiging waar moskeeën mee te maken hebben. Dit naar aanleiding van de vele bedreigingen die moskeeën in Nederland ervaren. Zo werd er in februari een dreigbrief met hakenkruis bezorgd bij de Marokkaanse Arrahman-moskee in Breda en bij veel andere moskeeën in het land.

Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is het de bedoeling tot een gezamenlijke aanpak te komen over de wijze waarop de islamitische gebedshuizen moeten worden beveiligd.

'Gemeenschappelijke taal'

Voorzitter Rasit Bal van het CMO hoopt met de NCTV ‘een gemeenschappelijke taal’ te kunnen ontwikkelen over de manier waarop moskeeën beveiligd moeten worden. “Niet op basis van incidenten, maar structureel." Hij geeft daarbij als voorbeeld de beveiliging van joodse objecten.

Het CMO ziet al veel positiefs voortvloeien uit samenwerking tussen moskeeën en wijkagenten. “Die vinden elkaar makkelijk. Daar willen we op voortborduren."

'Toegenomen polarisatie'

Ook vicevoorzitter Abdelhamid Bouzzit is bij het overleg namens het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) aanwezig. Die ervaart een constante dreiging door ‘toegenomen polarisatie en activiteiten van extreemrechts’, zo bevestigt hij een bericht van BNR.

Bouzzit, die al eerder met de NCTV en minister Lodewijk Asscher sprak, vindt cijfers over dreiging tekortschieten. Volgens hem kregen 33 moskeeën de dreigbrief met hakenkruis, waarin stond dat ze 'binnenkort bezoek krijgen'. Dit terwijl de brief in de dreigingsanalyse van de politie maar als één enkel incident is opgenomen.

Volgens Bal bestaat er geen eenduidigheid hoe de incidenten geïnterpreteerd moeten worden. Bouzzit wil wegens wisselende ervaringen met wijkagenten niet ‘persoonsafhankelijk’ zijn.

Bewaking moskee Roosendaal

Na de aanslagen in Brussel nam het bestuur van de Marokkaanse moskee in Roosendaal onmiddellijk maatregelen. Het gebedshuis wordt hierdoor nu permanent bewaakt.

Bron: OmroepBrabant.nl

Team al-Yaqeen
26 april 2016