Bisschoppen hoeven misbruik niet te melden

2377

De katholieke kerk zegt tegen nieuwe bisschoppen dat het niet per definitie hun taak is melding te maken van beschuldigingen van kindermisbruik. Alleen de slachtoffers en hun familie zouden het besluit moeten nemen om aangifte te doen.

De Britse krant The Guardian meldt dat het een document van deze strekking in bezit heeft. Dit document zou onlangs door het Vaticaan aan de kerkleiders zijn uitgegeven. Het is niet noodzakelijk naar de lokale autoriteiten, de politie of het Openbaar Ministerie te stappen, zo luidt de boodschap aan de bisschoppen. Hun enige opdracht is beschuldigingen intern te verwerken.

Een speciale commissie die in opdracht van paus Franciscus opkomt voor de bescherming van minderjarigen, heeft naar alle waarschijnlijkheid geen rol gespeeld bij het opstellen van de richtlijnen en de training van bisschoppen. Die commissie liet eerder weten dat het melden van kindermisbruik juist een morele verplichting voor geestelijken is. Het Vaticaan weigerde woensdag elk commentaar.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
11 februari 2016