Boete voor beledigen vrouw met hoofddoek

2930

“Bij haar ga ik natuurlijk niet afrekenen, zij is een buitenlander. Ik heb het recht om bij een Nederlander af te rekenen.” Dat heeft Berkenwoudenaar Hendrik B. (78) vorig jaar hardop in de Lidl geroepen toen hij een kassière met een hoofddoek zag. Deze discriminerende belediging in de supermarkt heeft hem een voorwaardelijke boete van 350 euro opgeleverd.

“U heeft de kassière als minderwaardig weggezet”, zo oordeelde de Haagse politierechter. “Dat willen wij niet hebben in Nederland.”

De verdachte was op 1 augustus 2018 samen met zijn vrouw in de Lidl voor zijn boodschappen. Toen een kassa waar hij zich meldde ging sluiten, werd hij doorverwezen naar de kassa waarbij de kassière met de hoofddoek werkte. Daar zou hij de gewraakte woorden hebben uitgesproken. Een andere klant werd daarop zo kwaad dat hij B. met een stok te lijf wilde gaan. Uiteindelijk besloot de kassière aangifte te doen.

‘Niet meer gehoord in Nederland’

De verdachte ontkende dat hij deze zinnen geroepen had. Hij gaf toe gemopperd te hebben toen de kassa ging sluiten. “Wij joden en christenen worden in Nederland niet meer gehoord”, zei hij. “Dat is alles.” Hij gaf te kennen dat hij als voormalig sociaal-therapeut met mensen van verschillende culturen had gewerkt, onder meer bij het Pieter Baan Centrum, zonder daar ooit een probleem mee te hebben gehad. “Bovendien komt mijn schoonzoon uit Java en veel van mijn kennissen zijn buitenlands.”

Ook het slachtoffer was woensdag bij de zitting. Ze gaf aan dat ze door de opmerkingen psychisch heeft geleden. “Na het incident moest ik twee weken lang huilen en nog steeds ben ik heel onzeker.” Op vakantie met haar ouders zou ze nergens meer van hebben kunnen genieten. Ze vroeg 1.500 euro schadevergoeding of smartengeld, maar die vordering werd afgewezen omdat ze geen kosten voor therapie had gemaakt.

Buitenlandse advocaat

De advocaat van de verdachte pleitte voor vrijspraak. Volgens de raadsvrouw wilde haar cliënt helemaal niet afrekenen. Zijn vrouw zou nog met het boodschappenkarretje in de weer zijn geweest. Ook zouden de verklaringen van het slachtoffer en een getuige tegenstrijdig zijn. Advocate Juliet Echteld benadrukte ook dat ze zelf ‘buitenlands’ is. “Als cliënt racistisch zou zijn, zou hij wel een andere advocaat hebben genomen dan iemand met een kleur.”

De politierechter achtte de verdachte wel degelijk schuldig aan de discriminerende belediging, maar hield hierbij rekening met zijn leeftijd en blanco strafblad. Daarom zette ze de geldboete-eis van 350 euro, die de aanklaagster eiste, om in een voorwaardelijke boete.

Bron: Omroepwest.nl

Team al-Yaqeen
17 januari 2019