Brandstichter Leeuwarder moskee veroordeeld

2848

Een man is door de rechtbank Noord-Nederland veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 14 maanden voorwaardelijk. In april van dit jaar stak de veroordeelde man bij de deur van een moskee in Leeuwarden meerdere vuilniszakken in de brand. De rechtbank oordeelde dat de man daarmee groot gevaar voor het gebouw en de inwoner heeft veroorzaakt. Daarnaast moet hij de kosten van de vervanging van de verschroeide deur betalen.

De man legde in de holst van nacht een aantal met huisvuil gevulde zakken bij de deur van de moskee in Leeuwarden en stak deze vervolgens in brand. Doordat het vuur telkens doofde, herhaalde hij het aansteken tot wel zes keer. Hij vertrok pas naar huis toen het vuur goed brandde.

De imam die in de moskee woonde, werd door een voorbijganger die de brand ontdekte gewaarschuwd. Samen lukt het hen om het vuur te doven. De deur van de moskee was toen al verschroeid.

Gevaar en grote impact

Niet alleen was het gevaar voor het gebouw en de inwonende imam erg groot, ook de impact die de brandstichting op de gebruikers van de moskee had was erg heftig. Vertegenwoordigers van de moskee hebben aangegeven dat hun geloofsgemeenschap ernstig geschokt was door de brandstichting en dat er sinds de brand veel minder mensen de weg naar de moskee weten te vinden. Inmiddels zijn er extra maatregelen genomen om de veiligheid rond het gebouw te vergroten.

Straf

De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 14 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet hij de kosten van vervanging van de verschroeide deur, zo’n € 1.300,00, voldoen aan de moskee.

Lees de utspraak op: Rechtspraak.nl

Team al-Yaqeen