Burgemeester: Bedreiging as-Soennah uiterst serieus

3096

De dreigbrief die deze week bij de Haagse as-Soennah moskee werd bezorgd, wordt door burgemeester Pauline Krikke zeer serieus genomen. In de brief wordt gedreigd een aanslag te plegen met een vrachtwagen. Krikke riep in de gemeenteraad op om de samenleving door deze dreigementen niet uit elkaar te laten spelen. “Wij zijn en blijven één stad.”

Dat zei de burgemeester vandaag tijdens de raadsvergadering. Fractievoorzitter Abdoe Khoulani van de Partij van de Eenheid wilde weten wat de politie en de gemeente doen tegen dreigementen in de richting van moskeeën.

“Wordt net zoveel geld uitgetrokken voor de beveiliging van moskeeën als voor andere gebedshuizen?” vroeg Khoulani. Krikke benadrukte dat er bij de beveiliging van ‘bijzondere objecten’, zoals moskeeën geen onderscheid wordt gemaakt op basis van achtergrond. “De beveiliging is een informatie gestuurd proces”, aldus Krikke.

“Geweld tegen moskeeën onacceptabel”

Ze veroordeelde de bedreiging aan het adres van de as-Soennah moskee en maakte een verwijzing naar de aanslag in een moskee in Londen enkele weken geleden. “Geweld tegen en intimidatie van moskeeën is onacceptabel en we moeten dat met kracht veroordelen.”

De driehoek van gemeente, politie en justitie heeft actie genomen om de veiligheid van moskeeën te waarborgen en te verbeteren. Krikke: “Het gaat langs drie lijnen. Allereerst proberen we het veiligheidsbewustzijn te verbeteren, we houden een veiligheidsschouw bij moskeeën en we doen aanbevelingen naar aanleiding van deze schouw.” Vooralsnog zijn deze veiligheidscontroles bij 34 moskeeën uitgevoerd.

Veiligheid rondom gebedshuizen

De Islam Democraten (ID) willen dat niet slechts de moskeeën goed worden beveiligd maar ook de openbare ruimte. “Is het mogelijk om veiligheidsmaatregelen rondom de gebedshuizen aan te brengen?” vroeg ID-fractievoorzitter Hasan Kucuk. Krikke beloofde dat te doen ‘als dat noodzakelijk is’.

Bron: Omroepwest.nl

Team al-Yaqeen
29 juni 2017