Bus rijdt in op moslims in Londen

3080

Een 48-jarige man heeft in de nacht van zondag op maandag in Londen een aanslag gepleegd door met een bestelbus in te rijden op een groep moslims die uit een moskee kwam. Minimaal één persoon kwam hierbij om het leven en tien anderen raakten gewond, waarvan twee ernstig. Acht van hen zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. De Britse autoriteiten gaan uit van een doelbewuste actie.

De dader pleegde de gruweldaad in een witte bestelbus en is direct na het incident door omstanders overmeesterd en vervolgens door de politie gearresteerd. Mediaberichten over dat mensen zouden zijn neergestoken, worden door de politie weersproken.

Het busje reed even na middernacht in op een groep die uit een moskee kwam in het stadsdeel Finsbury Park in het noorden van Londen. De politie kreeg rond 01.20 uur (Nederlandse tijd) melding van het incident.

Premier Theresa May sprak in een eerste reactie van een tragisch incident op Seven Sisters Road in de noordelijke wijk Finsbury Park. Volgens haar onderzoekt de politie of het hier gaat om een “potentiële terroristische daad”. Ze heeft later in de ochtend crisisberaad belegd.

Burgemeester Sadiq Kahn van de metropool was een stuk stelliger in zijn reactie. “De hoofdstedelijke politie is in actie gekomen tegen een verschrikkelijke terroristische aanval op onschuldige mensen. Dit was duidelijk een opzettelijke aanval op onschuldige Londenaren, van wie velen net klaar waren met bidden in de heilige maand Ramadan.”

De Britse raad voor moslims reageerde geschokt en boos en wil dat de politie meer bescherming biedt, vooral bij moskeeën: “De afgelopen weken en maanden hebben moslims te maken gehad met veel islamofobische incidenten en dit is de meest gewelddadige daad tot nog toe.”

Moskeebezoekers

Volgens lokale media zou het busje gehuurd zijn bij een bedrijf in Wales. Begin deze maand reden drie mannen in een busje op voetgangers in op de London Bridge. Daarvoor viel het trio mensen met messen aan in Borough Market. Eind maart zaaide een aanslagpleger voor dood en verderf op de Londense Westminster Bridge en bij het parlementsgebouw in de Britse hoofdstad.

Londen is momenteel in diepe rouw gedompeld vanwege de dood van zeker 58 mensen bij een enorme brand in de flat Grenfell Tower.

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
19 juni 2017