Bussemaker wil mogelijkheden imamopleiding

2283

Het zou weer mogelijk zijn om een opleiding te volgen tot islamitische geestelijke. Dit is de wens van minister Jet Bussemaker (Onderwijs). Zo wordt door haar woordvoerder bevestigd naar aanleiding van de berichtgeving in Trouw.

Bussemaker heeft de hogescholen Inholland en Windesheim en de Vrije Universiteit verzocht om de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

Wat haar betreft hoeft de opleiding niet perse een vierjarige hbo-studie te zijn. Zo zou het bijvoorbeeld ook via een minor islamitische theologie in combinatie met een opleiding pedagogiek kunnen: "Dan kun je pedagogiek studeren en daarbinnen een imam-traject volgen. Of andersom: islamitische theologie met daarin een minor op een ander vakgebied", aldus minister Bussemaker.

Geen succes

Eerdere soortgelijke opleidingen bleken geen succes te zijn. Slechts één afgestudeerde zou in de praktijk aan het werk zijn gegaan als imam.

De minister meent echter dat er naast de wo-opleidingen alsnog behoefte is aan een hbo-opleiding tot islamitisch geestelijke. Bussemaker hoopt hiermee dat goede imams kunnen helpen in de strijd tegen radicalisering en het verbeteren van de integratie van moslimjongeren.

De huidige imams leggen volgens haar nu vaak het accent op de theologie. "Terwijl die jongeren ook iemand zoeken die hen moreel de weg kan wijzen. Iemand die grenzen trekt", aldus de minister.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen
18 februari 2016