Charlie Hebdo-poster op school verwijderd

4052

De directie van het Kennemer College in Heemskerk heeft een door een docent opgehangen Charlie Hebdo-poster op school verwijdert. De poster portretteert een zoenende moslim met een cartoonist.

Veel moslimleerlingen hadden zich erover beklaagd: „Ze reageerden er erg emotioneel op en hebben de poster als kwetsend ervaren. We hebben het over kinderen van 12 tot en met 15 jaar van beroepsgerichte vmbo-opleidingen die de Franse tekst (l’amour plus fort que la haine – liefde is sterker dan haat) niet begrepen. Zij zien de nuances niet en ervaren de afbeelding, die in een krant stond, als kwetsend voor hun geloof”, aldus directrice Marleen Lemstra. Lang niet alle ouders zijn blij met de actie van de directie en hebben hierover ook hun beklag gedaan bij de school.

Omgekeerde wereld

„Is dit geen omgekeerde wereld na alles wat er in Parijs is gebeurd? Een leraar moet de klassen rond om zijn excuses aan te bieden omdat leerlingen van Marokkaanse en Turkse afkomst zich beklagen over een tijdschrift dat juist de vrijheid van meningsuiting centraal stelt”, stellen enkele moeders van leerlingen op de school.

Directrice Lemstra is echter van mening dat het besluit om de afbeelding te verwijderen correct is geweest. „Natuurlijk is er hier vrijheid van meningsuiting, maar dat moet wel respectvol zijn en niet ongenuanceerd. Pamfletten en posters horen niet in een school. Docenten willen graag de discussie voeren met de leerlingen, we lopen er niet voor weg. Maar men moet zich realiseren dat het hier niet om leerlingen van havo of vwo gaat; deze groep snapt de afbeelding niet. En laten we wel wezen, we weten dat het tijdschrift Charlie Hebdo op de grens zat. Dat is soms ook beledigend. Wil je dat in een school? Tolerantie kent ook grenzen.”

Excuusbrief

De directie van de school heeft de volgende excuusbrief aan de ouders/verzorgers verstuurd:

Beste ouders,

Vandaag is er tot onze spijt door een docent een poster opgehangen die aanstootgevend was en absoluut niet past in het beleid van de school.

Direct nadat een aantal leerlingen daarover hebben geklaagd heeft de directie ingegrepen en is de poster verwijderd en de docent ernstig aangesproken.

Daarnaast is de teamleider naar alle klassen gegaan om duidelijk te maken dat er een ernstige fout is gemaakt door een individuele actie van een docent en dat de directie haar excuses aanbiedt aan allen. De docent heeft zijn diepe spijt betuigd en aangegeven dat hij absoluut niemand wilde kwetsen. Hij wilde alleen solidair zijn met de slachtoffers in Parijs.

Daar waar nodig hebben er gesprekken plaatsgevonden op school met leerlingen zodat ze hun verhaal kwijt konden. Ook in de klassen is er aandacht geweest voor de gebeurtenissen in Parijs.

Ik hoop u voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Marleen Lemstra

Directeur Kennemer College VMBO/PRO

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
14 januari 2015