CIA-verhoren volgens rapport "veel wreder" dan gemeld

3629

De verhoormethodes van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA waren na 9/11 veel wreder dan de CIA altijd heeft beweerd. Dit concludeert een senaatscommissie in een zesduizend pagina’s tellend rapport. Dinsdag is een samenvatting van vijfhonderdtachtig pagina’s vrijgegeven.

Volgens de onderzoekers werden politici en het Amerikaanse volk stelselmatig misleid over de verhoren en de effecten daarvan. Zo werd door de CIA gelogen over het aantal gevangenen dat werd verhoord.

Niet alleen waren de verhoormethodes wreed, ze waren ook ineffectief. In tegenstelling tot wat de CIA altijd heeft beweerd, zijn door toepassing van de omstreden verhoormethodes geen aanslagen voorkomen.

Ook was het CIA-programma slecht opgezet. De bedenkers van het programma hadden geen ervaring met verhoren. Daarnaast was de verkregen informatie onbetrouwbaar.

"In veel gevallen werden de meest agressieve technieken meteen toegepast, gecombineerd en non-stop", aldus de onderzoekers. "Gevangenen werden tot 180 uur wakker gehouden, vaak staand of in pijnlijke posities, soms met hun handen geboeid boven hun hoofd."

Het rapport maakt melding dat er zeker één gevangene door onderkoeling is gestorven. Hij zou "deels naakt" en aan een betonnen vloer zijn vastgeketend. Andere gevangenen werden geslagen en geduwd terwijl ze naakt en geblinddoekt door de hal werden gesleept. Door de verhoortechnieken zouden meerdere gevangenen zijn gaan hallucineren. Sommige werden hierdoor paranoïde en in sommige gevallen probeerden zij zichzelf te verminken.

Zeker 26 gevangenen zijn volgens het rapport illegaal vastgehouden, oftewel zonder enige geldige verdenking. Eén van die personen was volgens de onderzoekers een man met een verstandelijke beperking. Hij zou zijn vastgehouden om informatie te krijgen over een familielid.

Bron:Nu.nl

Team al-Yaqeen
10 december 2014