Dagblad Trouw in gesprek met bewoners Schilderswijk

3562

De hoofdredactie van dagblad Trouw gaat praten met bewoners van de Haagse Schilderswijk. De bewoners van de wijk hadden daar in een open brief om gevraagd. Er was onrust ontstaan in de wijk na de op niet-traceerbare bronnen gepubliceerde artikelen vorige maand van de inmiddels ontslagen redacteur Perdiep Ramesar.

Ramesar had een hele reeks verhalen geschreven over de Schilderswijk, waar volgens zijn verhalen radicale moslims de dienst zouden uitmaken. Dagblad Trouw heeft vrijdagavond een open brief van de bewoners en organisaties in de Schilderswijk op haar site geplaatst, alsook de reactie van de hoofdredactie.

Spijt

"We hebben oprechte spijt dat hierdoor bewoners in uw wijk zijn gekwetst en dat de reputatie van de wijk door de vervolgens ontstane ophef is aangetast", aldus de hoofdredactie. "U vraagt ons om in gesprek te gaan over onze verantwoordelijkheid richting lezers en in het maatschappelijk debat. Dat aanbod nemen wij graag aan." Het gesprek zal begin januari moeten plaatsvinden.

Commissie

Ramesar was stadsverslaggever van Trouw in Den Haag. Begin november werd hij weggestuurd, nadat ontdekt was opgevoerde bronnen uit zijn berichten onvindbaar waren. Trouw liet een commissie vervolgens kijken naar zijn artikelen.

Hieruit is gebleken dat Ramesar onverklaarbaar veel anonieme bronnen opvoerde. Mensen die hij wel bij naam noemde, waren onvindbaar. Sommige achternamen bleken in Nederland zelfs niet voor te komen.

Afgelopen week trok de krant 126 artikelen van Ramesar terug. Een daarvan is het geruchtmakend verhaal over het bestaan van een zogenaamde 'shariadriehoek' in de Haagse Schilderswijk. Maar ook bij minder beladen onderwerpen, zoals een reportage van een aangespoelde walvis, heeft Ramesar mogelijk gelogen en bronnen en uitspraken verzonnen.

Bron: Nu.nl

Team al-Yaqeen
29 december 2014