De aanslag in Pittsburgh; een link naar Nederland

2279

In een opiniestuk kijkt Rabbijn Lody van de Kamp met treurnis terug naar wat zich afgelopen zaterdag heeft afgespeeld in Pittsburgh, Pennsylvania (VS). Een terrorist opende het vuur op de bezoekers van een synagoge. Rabbijn Van de Kamp ziet overeenkomsten met de motieven van de dader en met wat aan de Tweede Wereldoorlog voorafging: “het apart zetten, het anders laten zijn en tenslotte het uitsluiten van een bevolkingsgroep.” Deze gedachtegangen hebben geleid tot het brute geweld. Een gedachtegang die Nederland niet vreemd is.

Wij en zij

“Wij kennen allemaal de retoriek, ook in ons eigen Nederland. Het gaat over wij en “zij”. “Zij” worden apart gezet. “Zij moeten zich aanpassen aan Onze waarden”. Dus zijn zij anders. “Zij moeten onze taal leren. Zij mogen zich niet kleden zoals hun religie, cultuur of achtergrond hen meegeeft.” Zoals zij zijn, zijn zij anders.

“Dat volk komt er bij mij als werknemer niet in. In mijn straat moet ik dat soort niet”. “Hun gebedshuizen moeten gesloten worden, hun scholen hebben geen plek in het Nederlands onderwijsbestel”. Zij worden uitgesloten.

Wat er in de synagoge in Pittsburgh gebeurde, is opnieuw een ernstige waarschuwing voor ons hier in dit land. Nooit en te nimmer mogen wij toegeven aan het apart zetten, het anders laten zijn en het uitsluiten.”

Lees het hele opiniestuk op Nieuwwij.nl

Team al-Yaqeen
29 oktober 2018