Deense haatcartoonist eregast op Amsterdams Festival

10508

De omstreden Deense haatcartoonist Kurt Westergaard is zaterdag eregast tijdens het 'Festival van het Vrije Woord'. Dit festival wordt in Amsterdam georganiseerd in het kader van de internationale dag van de persvrijheid. Zijn komst gaat ook nog eens gepaard met extra beveiliging.

De tekenaar van de spotprenten kennen we allemaal. Hij werd in 2006 wereldberoemd door een omstreden cartoon waarin hij een man afbeeldde met een bom in zijn tulband. Dit moest de Profeet van de moslims voorstellen. Sindsdien wordt Westergaard bedreigd en krijgt hij permanente beveiliging.

Het debattheater ‘De Balie’ waar de haatcartoonist zijn woord gaat doen, is uitverkocht en alle aanwezigen zijn van tevoren gescreend. In september van dit jaar is het precies tien jaar geleden dat zijn cartoon gepubliceerd werd.

Westergaard zegt in een interview met dagblad Trouw: “Je kan creatievelingen en intellectuelen het zwijgen niet opleggen. Ik hoop dat we daarin een vreedzame ontwikkeling kunnen hebben. Tolerantie is iets wat we moeten leren.” Dat laatste lijkt ons een versie van ‘de pot verwijt de ketel’.

Tot op heden werd om veiligheidsredenen niet bekend gemaakt wie de gastspreker van 'Festival van het Vrije Woord' was. Dit kwam met name door de komst van Westergaard. Er is op deze dag op het festival extra beveiliging, en dus extra kosten die hiermee gepaard gaan.

Het frappante blijft: een haatcartoonist met duidelijke kwaad in de zin wordt uitgenodigd, met open armen ontvangen en zelfs als eregast onthaald. Maar imams die vredig prediken en bekend staan om hun hartverzachtende woorden, worden als haatimam bestempeld en de toegang tot Nederland ontzegd! Terwijl deze haatcartoonist duidelijk zorgt voor tweespalt en schisma binnen de internationale (!) samenleving. Kennelijk is er niks mis mee om aan te sporen tot moslimhaat. Het meten met twee maten heeft weer een nieuw toppunt bereikt!

Bron: NU.nl

Bestuur stichting as-Soennah
Team al-Yaqeen

2 mei 2015