Delegatie Europarlementariërs wil forse straf voor PVV’er

8824

Tientallen Europarlementariërs onder leiding van de Italiaanse democrate, Cécile Kyenge, beschuldigen Europese PVV-leider Marcel de Graaff van islamofobie en haatzaaierij jegens moslims. Ze dringen vandaag bij Parlementsvoorzitter Tajani aan op stevige sancties.

In een debat met de Portugese premier António Costa over de toekomst van Europa zei De Graaff dat moslims Europa systematisch terug naar de middeleeuwen katapulteren en het woord Islam de definitie is van ongelijkheid tussen man en vrouw, polygamie, kindhuwelijken, slavernij en eremoorden.

“Zijn speech was duidelijk gebaseerd op islamofobische retorica. Dat is onaanvaardbaar gedrag voor een lid van het Europese Parlement”, reageerde Kyenge. “Racisme en vreemdelingenhaat zijn directe inbreuken op de principes van vrijheid, democratie, respect voor mensenrechten en de rechtsstaat. We moeten allemaal onverdraagzaamheid bestrijden en rekenen erop dat u tot actie overgaat.”

Kyenge, zelf geboren in Kongo en eerder minister van Integratie in de regering-Letta, had snel daarna al bijna 40 handtekeningen. “Maar voor een verzoek aan Tajani maakt het niet uit hoeveel er onder staan. Er is geen ondergrens”, aldus haar medewerkster.

Woede

De inbreng van De Graaff wekte meteen al woede. Een collega-Parlementslid stond op en vroeg Parlementsvoorzitter Tajani ‘deze haatzaaierij meteen af te keuren’. Tajani negeerde de oproep, maar op de brief moet hij wel reageren. Volgens het Parlement kan De Graaff worden bestraft met een blaam, de uitsluiting van deelname aan delegaties en parlementaire conferenties voor de duur van maximaal een jaar of verlies van zijn dagvergoeding van €313 voor de duur van maximaal 30 dagen.

De Graaff was al eerder gedwongen loon in te leveren voor wangedrag. Dat was nadat hij was betrapt op een poging tot dubbel stemmen: voor hemzelf en de niet aanwezige Marine Le Pen, toentertijd zijn fractieleidster. De Graaf was niet bereikbaar voor een reactie.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
15 maart 2018