Den Haag nog geen besluit over Pegida na voorschot moskee

3230

Burgemeester Krikke is nog volop in beraad over de aangekondigde barbecue van Pegida voor de as-Soennah moskee komende vrijdag. De moskee vreest onrust.

De as-Soennah moskee in Den Haag legt in een persbericht de volledige verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de ‘provocerende’ barbecue bij de autoriteiten. Deze zijn er nog niet over uit wat te doen. Burgemeester Krikke, de politie en andere betrokken partijen zijn nog in overleg over de aangekondigde actie van Pegida.

“De veiligheid van eenieder staat daarbij voorop”, aldus de woordvoerder van burgemeester Krikke zondag in een reactie op het persbericht van de moskee. “Er is nog geen sprake van een definitief besluit over bijvoorbeeld invulling en locatie van de demonstratie.” De betrokken autoriteiten zijn er bij gebaat demonstraties veilig te laten verlopen en het recht op demonstreren te beschermen.

De burgemeester stelt de oproep van de moskee aan moskeegangers en wijkbewoners om zich niet te laten provoceren zeer op prijs.

Taak van autoriteiten

Over het recht op demonstreren heeft de as-Soennah moskee in haar persbericht reeds een voorschot genomen. Daarin wordt vermeld dat zij het concept van vrijheid van meningsuiting, vergaderen en betogen goed begrijpen als die binnen de wet vallen en niet tot ongeregeldheden en gevaar voor mensen en de samenleving leiden. “Wij vinden dat het de taak is van de lokale autoriteiten om te bepalen of de aangekondigde demonstratie van Pegida wel of niet binnen de voorgenoemde kaders past.”

Aan de andere kant ontvangt de moskee dagelijks signalen van mensen die vrijdag een ‘geluid tegen moslimhaat’ willen laten horen en de moskeegangers willen beschermen. “Wij doen een dringend verzoek aan alle moslims, wijkbewoners en moskeegangers geen olie op het vuur te gooien. We moeten ons niet laten provoceren tot escalatie of onverantwoord gedrag door een racistische club als Pegida”, aldus bestuursvoorzitter Taheri. Ook roept hij moskeegangers op zich niet te laten gijzelen door angst en vrijdag gewoon naar de moskee te komen.

Lees het bericht op: AD.nl

Team al-Yaqeen
4 juni 2018