Docente geschorst om uitspraak over één God

2912

Een docent aan een christelijke universiteit in de Amerikaanse staat Illinois is geschorst nadat ze suggereerde dat moslims en christenen dezelfde god aanbidden. Volgens Wheaton College is professor Larycia Hawkins op non-actief gesteld om de ‘theologische gevolgen’ van haar opmerkingen.

Hawkins droeg sinds enige tijd een hoofddoek uit solidariteit met moslims, terwijl ze zegt achter de leer van de christelijke kerk te staan. Volgens de universiteit is de hoofddoek niet het probleem, hoewel ze in een verklaring wel aangaf dat ‘het uiten van christelijke vriendschap moet worden gedaan met theologische helderheid en compassie’. Schokkender voor de universiteit die gestoeld is op christelijke grondslag, is het verband dat door Hawkins wordt gelegd tussen de Islam en christendom.

Volgens de docent politicologie is het juist heel christelijk om solidariteit te tonen met moslims. Sinds een aantal dagen droeg Hawkins een hoofddoek, naar eigen zeggen als tegengeluid tegen de ‘giftige’ anti-moslimretoriek. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei vorige week dat moslims toegang tot de Verenigde Staten geweigerd zou moeten worden. Volgens de docente is alleen ‘theoretische solidariteit’ niet genoeg.

Geloofsverklaring

Hawkins verwijst naar advent, de weken voor kerst. 'In de geest van advent wil ik met mijn acties vanuit mijn geloof leven', zo zei ze in een persconferentie na haar schorsing. Studenten en een aantal christelijke leiders roepen Wheaton College op Hawkins weer aan te nemen. Hawkins is de eerste zwarte vrouwelijke professor op de universiteit.

De omstreden uitspraken heeft ze vorige week gedaan op Facebook. In een post schreef ze bij een foto van zichzelf met hoofddoek: “Ik deel mijn religieuze solidariteit met moslims omdat zij, net als ik – een christen – mensen van het Boek zijn. Zoals paus Franciscus vorige week zei: we aanbidden dezelfde god.” Volgens de private universiteit druist dat in tegen de geloofsverklaring die Hawkins tekende toen ze in dienst kwam.

Bron: Ad.nl

Team al-Yaqeen
18 december 2015