Doden en gewonden bij aanslag moskee Quebec

10410

Er is een terroristische aanslag gepleegd op een moskee in het Canadese Quebec City. In de nacht van zondag op maandag zijn zeker zes doden en acht gewonden gevallen. De schietpartij vond plaats tijdens het avondgebed.

De Canadese premier bestempelde de schietpartij als een “terroristische aanslag op moslims”. Twee verdachten zijn aangehouden. De politie heeft verder nog geen details vrijgegeven over de daders.

Er zouden veertig mensen in de moskee aanwezig zijn geweest op het moment van de aanslag. Eerder werd gesproken over een derde dader. Maar dit bericht heeft de politie inmiddels ontkracht.

Het gebied rondom de moskee is afgezet. De politie heeft gemeld dat de situatie onder controle is en dat alle mensen uit de moskee zijn geëvacueerd.

“Waarom gebeurt dit hier? Dit is barbaars”, zegt de voorzitter van de moskee, Mohamed Yangui, in een eerste reactie. Premier Philippe Couillard van Quebec betuigde via Twitter zijn medeleven met de families van de slachtoffers en liet weten dat de provincie er alles aan doet om de veiligheid van de inwoners van Quebec te verzekeren.

Een getuige die anoniem wilde blijven heeft tegen Radio Canada gezegd dat de schutters spraken met een accent dat leek op het accent dat gesproken wordt in Quebec. Volgens de getuige zouden de schutters ‘Allah is groot’ geroepen hebben.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft via Twitter laten weten dat Canada rouwt om de “lafhartige aanval op een moskee in de stad Quebec. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families.” Ook heeft de Canadese president gemeld alle noodzakelijke assistentie te verlenen aan premier Couillard van de staat Quebec.

De aanslag volgt een dag nadat Trudeau had gezegd dat moslims in Canada welkom zijn als ze in de VS worden geweigerd. President Trump heeft vrijdag voor zeven landen met overwegend islamitische inwoners een inreisverbod ingesteld. In een statement veroordeelt Trudeau de aanval scherp. Verder is volgens de premier “diversiteit onze kracht en religieuze tolerantie is een waarde die wij, Canadezen, hoog achten.”

In de Canadese stad Montreal zijn ook extra veiligheidsmaatregelen genomen. In juni 2016 werd er al eens een varkenskop voor de deur van dezelfde moskee gelegd.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen
30 januari 2017