Dominee ontkent bestaan van Jezus

4612

Dominee Edward van der Kraaij (62) uit Nijkerk werd pasgeleden geweigerd als hervormde gastpredikant bij een gereformeerde kerk. De reden hiervoor was zijn controversiële boek 'De ongemakkelijke waarheid van het christendom, de echte Jezus onthuld'. Volgens de hervormde dominee zou de 'Historische Jezus' nooit hebben bestaan.

Alle elementen uit het Bijbelse verhaal hebben volgens Van der Kraaij hun oorsprong in een mythe uit het oude Egypte. "Niet alle verhalen in de Bijbel zijn echt gebeurd, maar ze zijn wel waar," zegt hij. De dominee vindt niet dat dit zijn geloof ondermijnt: "Mijn geloof is juist dieper geworden." De dominee hoopt met zijn boek iedereen aan te trekken die moeite heeft met de wonderen uit de Bijbel. En dat lijkt nog aardig te lukken ook. Van der Kraaij heeft het, zo gaan de geruchten, druk met het bedienen van redacteuren van radio- en televisieprogramma’s.

Kerkgangers hoeven niet erg te vinden wat hij over de Bijbelse mythen zegt, vindt Van der Kraaij. “Als iemand die stervende is, zegt dat hij zo verlangt naar de hemel, dan ga ik niet zeggen dat er geen hemel is. Ik kan namelijk wel meegaan in de elementen die de hemel aantrekkelijk maken; geborgenheid bijvoorbeeld. De hemel drukt je eigen verlangen uit. Ik hou erg van het voorjaar, dus bij mij is de hemel als de lente. Anderen hebben daar hun eigen beeld bij, dat net zo waar is.”

Op de vraag of het leven en lijden van Christus niet een belangrijk thema is in het christendom is, of een dogma, antwoordt hij: “Als het echt een dogma zou worden, dan zou het misgaan. Het zou er niet toe moeten doen of je gelooft in de historische Jezus.”

Bron: MSN.com

Team al-Yaqeen
4 februari 2015