Dreigbrief voor as-Soennah moskee

2998

De Haagse As-Soennah moskee is bedreigd met een aanslag met een vrachtauto op moskeegangers. De afzender stuurde bij de brief een speelgoedvrachtwagentje mee. De moskee gaat aangifte doen.

“We zijn diep geschokt om juist tijdens de Ramadan dit dreigement te ontvangen”, zo zegt moskeevoorzitter Abdelhamid Taheri. Vanwege het dreigement was er dit weekeinde extra politie rond de moskee aanwezig. ,,Vandaag starten we een onderzoek naar de herkomst van de brief”, aldus een woordvoerster van de politie.

De anonieme afzender dreigt in de brief met een aanslag met een vrachtwagen. ,,Bij elke laffe aanval op onze kinderen kan zomaar een tegenaanval volgen op jullie onschuldige bezoekers van de moskeeën of wat dan ook”, aldus de brief die afgelopen weekeinde binnenkwam bij de moskee aan de Fruitweg. ,,Een vrachtwagen die een school of moskee raakt: vergeet dat niet! Protesteer dus wat harder tegen jullie gewelddadige vrienden (…) anders wordt Europa onaangenaam voor jullie.”

Taheri geeft aan ‘een paar keer per jaar’ zulke dreigementen te ontvangen. ,,Ze nemen steeds ernstiger vormen aan. Een trend die ons grote zorgen baart.” Hij roept andere gebedshuizen op om dreigementen altijd te melden. ,,Ik weet uit gesprekken met andere moskeebestuurders dat ze liever geen aangifte doen”, aldus Taheri, die aangeeft dat ‘bepaalde’ politici en ‘sommige’ media ‘een wig drijven’ in de samenleving.

De moskee is geruime tijd in overleg met veiligheidsdiensten over de beveiliging. In de Haagse islamitische gebedshuizen worden extra maatregelen genomen, zoals intensiever cameratoezicht en whatsapp-groepen. Tussen 2005 en 2015 kregen in Nederland 175 moskeeën te maken met agressie of geweld. Den Haag heeft een speciaal ‘handboek religieuze organisaties’ opgesteld, met tips voor een veiliger omgeving.

Bron: Ad.nl

Team al-Yaqeen

26 juni 2017