Drie jaar cel voor moordplannen op moslims

2726

De Gelderse terreurverdachte Vincent T. is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Hij is schuldig bevonden aan het voorbereiden van moord met terroristisch oogmerk, aldus Omroep Gelderland. Er was drie jaar en vier maanden geëist.

In chatgesprekken gaf hij te kennen dat hij moslims en anderen om het leven wilde brengen. Hij zou “linkse kopstukken willen afknallen”.

De 44-jarige man uit Doornenburg werd in het voorjaar opgepakt en zat sindsdien in de extra beveiligde gevangenis in Vught. In het huis waar hij met zijn ouders woonde werden twee alarmpistolen en 1800 kogels aangetroffen. Ook probeerde hij een pistool te kopen dat geschikt was voor de patronen.

De man had een leidinggevende rol in de Facebookgroep ATB Special Forces, waarmee hij voornemens was een anti-islamitische burgerwacht op te zetten. Op het internet zocht hij naar instructies hoe een bom gemaakt kon worden of een moordenaar kan inhuren.

Slecht ontwikkeld geweten

De rechtbank oordeelde dat de verdachte de fase van het “toetsenbordterrorisme” voorbij is. Hij had een lid van de Facebookgroep te kennen gegeven dat hij antifascisten wilde lynchen of neerschieten, net als wat hij noemde ‘makakken’.

“Als mensen juist vanwege hun overtuiging worden bedreigd en moeten vrezen voor specifiek tegen hen gericht geweld, jaagt de verdachte ook de bevolking of delen daarvan ernstige vrees aan”, staat in het vonnis.

Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek is gebleken dat T. een slecht ontwikkeld geweten en een persoonlijkheidsstoornis heeft. Hij heeft de neiging zich belangrijker voor te doen dan hij is. “Zijn structureel maatschappelijk falen wordt ontkend en overdekt met verwijten aan het adres van buitenlanders.”

 Bron: NOS.nl

Team al-Yaqeen