Drie keer zoveel geweld tegen moslims in Frankrijk, vooral vrouwen slachtoffer

2544

Moslims in Frankrijk zijn steeds vaker het slachtoffer van islamofobie. In 2019  werd 789 keer melding gemaakt van bijvoorbeeld discriminatie, beledigingen of geweld. Dit is 16 procent meer dan in 2018 en zelfs 77 procent meer dan in 2017.

Wat hierbij opviel is dat vooral het aantal meldingen over fysiek geweld tegen moslims is toegenomen. Zo zijn er meldingen over mishandeling  en zelfs gevallen waarbij men met messen is aangevallen. In 2019 werden 68 geweldsincidenten gemeld. In het jaar ervoor waren dit er 20. Het geweld tegen moslims is zowel in absolute aantallen als relatief ruim verdrievoudigd.

Deze cijfers zijn bekend gemaakt door het Franse Collectief tegen Islamofobie (CCIF). Dat beheerd een eigen meldlijn voor klachten. Het collectief is van mening dat hiermee een beter beeld geschetst wordt van de werkelijkheid dan met politiecijfers. Veel moslims doen geen aangifte van discriminatie. ,,Maar zelfs onze eigen cijfers zijn het topje van de ijsberg. We weten dat veel slachtoffers zich helemaal niet melden’’, aldus CCIF-directeur Jawad Bachare.

,,De meeste meldingen die wij binnenkrijgen, zijn overigens van vrouwen: zo’n 70 procent. Meestal gaat het om moslima’s die bijvoorbeeld op hun werk of bij een overheidsdienst gediscrimineerd worden wegens hun hoofddoek.’’

Ook joden hebben in Frankrijk, afgaand op meldingen, steeds vaker te kampen met antisemitisme. Bij de regering werden in 2019 687 antisemitische incidenten gemeld, 27 procent meer dan het jaar ervoor. Die stijging was geheel te wijten aan de toename van het aantal ‘dreigementen’. Het aantal geweldsincidenten tegen joden daarentegen daalde juist met 44 procent.

Lees het volledige bericht op: Ad.nl

 

Team al-Yaqeen

26 februari 2020