Een eeuwig islamitisch graf op Drentse bodem

2981

Er zijn vergevorderde plannen voor een grote islamitische begraafplaats in Drenthe. Veel moslims worden begraven in het land van herkomst. De begraafplaats in Drenthe zou de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa moeten worden. Initiatiefnemer Hamed Amrino (52) nam het initiatief, nadat zijn vader kwam te overlijden.

„Als je een geliefde verliest, heb je natuurlijk altijd al heel veel verdriet”, zegt hij. „Maar toen ik terugging naar Nederland deed het dubbel zo veel pijn omdat ik hem achterliet in een ander land.” Hij wilde zijn vader volgens de islamitische regels begraven. Echter bleek dit in Nederland niet heel gemakkelijk.

Volgens de uitvaartwebsite Lassurance zijn er 49 begraafplaatsen met een islamitisch deel in Nederland. Echter voldoen deze meestal niet aan een eeuwigdurend grafrecht.

Aangezien hij niet wil dat zijn kinderen dit na zijn overlijden ook moeten meemaken, is hij begonnen met Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBIN). Hij was alleen nog op zoek naar een locatie.

1 Wat is islamitisch begraven?

Na het overlijden dient een persoon te worden gewassen. Daarna wordt het lichaam gewikkeld in witte katoenen doeken. Vervolgens wordt het dodengebed verricht. Het lichaam moet zo snel mogelijk worden begraven met het gezicht in de richting van Mekka. Ook moet het graf voor eeuwig blijven bestaan, net als bij joden.

2 Waar laten Nederlandse moslims zich nu begraven?

Volgens Halil Karaaslan (30), voorzitter van de islamitische koepelorganisatie CMO, wordt het merendeel van de Nederlandse moslims noodgedwongen in het buitenland begraven. „Veel mensen zijn er speciaal voor verzekerd, zodat hun lichaam binnen 24 uur in een islamitisch land kan zijn”, vertelt hij. „In Nederland is niet genoeg plek voor een miljoen moslims. Terwijl dit, vooral door de jongeren, steeds vaker gewild is omdat ze zich Nederlander voelen.” Ook hij zou liever in Nederland begraven worden. „Wij gaan een keer per jaar naar Turkije en mijn kinderen gaan misschien minder vaak. Als ik daar begraven word, kunnen ze me nauwelijks bezoeken en ik gun hun meer dan dat.”

3 Wanneer is de begraafplaats in Zuidlaren gereed?

BIBIN verwacht de aankoop van het terrein in de nazomer af te ronden. Het geld is afkomstig van inzamelingen bij moskeeën, donaties en mensen die graven reserveren. Amrino wil met zijn stichting een landelijke dekking van islamitische begraafplaatsen.

Bron: NRC.nl

Team al-Yaqeen