Eerst burgerlijk huwelijk, daarna trouwen bij imam

6588

Een groep invloedrijke imams en moskeebesturen heeft collega’s opgeroepen om geen islamitische huwelijken af te sluiten, als het echtpaar nog niet getrouwd is voor de wet.

Aanleiding hiervoor is een uitzending van het SBS-programma Undercover in Nederland. Hierin was te zien hoe er in een moskee in Almere bijna een illegaal huwelijk werden gesloten. Het is in Nederland niet toegestaan om meer dan één huwelijkspartner te hebben. Imams kunnen dat controleren door na te gaan of een stel voor de burgerlijke stand is getrouwd.

Uitbuiting

Zonder wettelijke basis kan een huwelijk leiden tot schrijnende situaties zoals misbruik, mishandeling en uitbuiting. Dit stellen de imams die de oproep doen.

De briefschrijvers geven aan dat de Islam als doel heeft de eer van gelovigen te bewaken en de mensenrechten te beschermen. Omdat dat volgens de groep soms alleen lukt als zaken wettelijk zijn vastgelegd, moeten Nederlandse moslims zich daaraan houden.

De ondertekenaars roepen alle moskeeën en imams “beleefd doch dringend” op om de wet te respecteren. Ook hopen ze dat moslimorganisaties met elkaar in gesprek gaan om de problemen op te lossen.

Bron: NOS.nl

Team al-Yaqeen
11 oktober 2016