Eerste Islamitische bank in Duitsland opent

8394

Als alles volgens planning verloopt, zal er in Duitsland over drie maanden de eerste Islamitische bank van het land worden geopend. De toezichthouder voor de financiële markten Bafin heeft de Turkse bank Kuveyt Turk Bank AG een volwaardige bankierslicentie toegekend, aldus Handelsblatt. Nu de licentie is verleend, hoopt Kuveyt in juni vestigingen te openen in Frankfurt, Keulen en Berlijn.

De richtlijnen van Kuveyt zijn conform de Islamitische wetgeving. Dat houdt onder andere in dat de bank zich verre houdt van speculatieve investeringen en geen rente heft op leningen. De Islamitische Wetgeving vermeldt dat een moslim geen profijt mag hebben van het lenen of ontvangen van geld van een ander. Aandelen kopen en met winst doorverkopen is wel toegestaan.

Ook mogen Islamitische banken geen geld investeren in bedrijven die zich bezighouden met alcohol, porno, gokken of varkensvlees. Daarnaast hoeven bedrijven met een schuld hoger dan 30% van hun eigen waarde niet op een lening te rekenen. Kuveyt Turk zegt in een verklaring zich specifiek te richten op de vier miljoen moslims in Duitsland, de grootste Islamitische gemeenschap van Europa.

Nieuw is het Islamitisch bankieren in Europa niet. Groot-Brittannië kent al vijf Islamitische banken. Opvallend is dat deze het ook goed doen onder niet-moslims. The Islamic Bank of Britain kende vorig jaar een toename van 55% van het aantal niet Islamitische klanten, nadat het grote Barclays gesjoemeld bleek te hebben.

Bron:Spitsnieuws.nl

Team al-Yaqeen
25 maart 2015