Eeuwig graf op islamitische begraafplaats Bergen op Zoom

12931

Per direct geldt op de islamitische begraafplaats in Bergen op Zoom eeuwigdurend grafrecht. Voor Noord-Brabant een primeur, zegt beheerder Mark Masereeuw. Landelijk is Bergen op Zoom na Almere de tweede begraafplaats waar dit mogelijk wordt.

Eeuwigdurend grafrecht wil zeggen dat een graf nooit wordt geruimd. Het ruimen van graven strookt niet met het islamitische geloof. Nederlandse graven worden over het algemeen wel geruimd. Bij een begrafenis wordt meestal voor 20 of 30 jaar grafrecht betaald. Wie een graf langer wil aanhouden moet per jaar bijbetalen.

Onrust

Over dat grafrecht ontstond in Bergen op Zoom eerder dit jaar onrust. Omdat gelovige moslims ontdekten dat ook hun graven geruimd dreigden te worden. En opgraven van een islamitisch graf is uit den boze. Een graf mag niet worden geschonden.

Er volgden gesprekken. Vanuit de islamitische geloofsgemeenschap met het bestuur van de R.K. Begraafplaats Bergen op Zoom, alwaar de islamitische begraafplaats officieel onder valt. En dat leidt nu tot het besluit eeuwigdurend grafrecht mogelijk te maken, zegt Mark Masereeuw, beheerder van de begraafplaats. ,,Dit speelt landelijk. Er is behoefte aan dat eeuwigdurend grafrecht.”

Niet eeuwig

Bij de oprichting van de islamitische begraafplaats, in 1983, is daar volgens hem geen rekening mee gehouden. Nu ontdekken nabestaanden dat de graven er niet voor eeuwig liggen. ,,Bij de oudste graven speelt dit.”

De islamitische begraafplaats in Bergen op Zoom telt momenteel 115 graven. Een aantal dat groeit omdat steeds meer jongere mensen ervoor kiezen zich hier te laten begraven, zegt beheerder Masereeuw. ,,We zijn dan ook van plan de begraafplaats uit te breiden.” Bergen op Zoom kent een relatief grote islamitische bevolkingsgroep.

De nieuwe maatregel kan ervoor zorgen dat ook mensen van elders zich op de R.K. Begraafplaats laten begraven, realiseert hij zich. ,,Laat maar komen. Ruimte genoeg”, zegt de beheerder.

Prijskaartje

Aan het eeuwig begraven hangt wel een fors prijskaartje in 2019: 8400 euro voor een nieuw graf. En met name van dat bedrag schrikt Yusuf Dagdelen van het bestuur van de Turkse Ulu Moskee. ,,Dat is een fors bedrag. Maar we zijn wel blij dat het mogelijk wordt. Er is veel over gesproken vanuit de moskee.”

Dagdelen bevestigt dat steeds meer mensen ervoor kiezen zich hier te laten begraven. ,,In Turkije hebben ze vaak niemand meer omdat alle familie hier is. Dan is het lastig een begrafenis daar te doen, ook al vanwege de administratieve rompslomp.”

Te klein

Hij voorspelt dat juist vanwege de toenemende behoefte aan begraven in Nederland de Bergse begraafplaats over tien a vijftien jaar al te klein is.

Beheerder Masereeuw gaat familie van de al bestaande graven benaderen en over het besluit informeren. ,,Ze kunnen dan besluiten eeuwig grafrust af te kopen.”

Vragen

Volgens Dagdelen roept het besluit nog wel de nodige vragen op. ,,Wat gebeurt er als er geen familie is te achterhalen?” Iets waar ook Masereeuw mee worstelt. ,,Voor ons is het soms lastig nabestaanden te achterhalen. Vanuit de gemeente krijgen we dit soort informatie niet meer.” Zo is van een aantal graven van mensen die destijds in het grote asielzoekerscentrum in Ossendrecht geen familie te vinden, zegt hij.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen