EHRM oordeelt terechte straf voor beledigen Profeet

2813

De veroordeling die een Oostenrijkse mevrouw E.S. kreeg opgelegd omdat ze had gezegd dat de islamitische Profeet Mohammed pedofiele neigingen had, is terecht. Ze overschreed daarmee een grens, en dat telt zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting, zo oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vandaag.

De vrouw zei tijdens twee seminars in 2009 dat de islamitische Profeet het graag met kinderen deed, verwijzend naar diens huwelijk met ʿAa’ishah. Oostenrijkse rechters veroordeelden haar tot een boete van €480 vanwege minachting voor een religie. Ze stapte daarop naar het EHRM in Straatsburg met een beroep op de vrijheid van meningsuiting. Ze zou slechts een bijdrage hebben willen leveren aan een publiek debat, zo pleitte zij.

Het EHRM oordeelt nu dat de beschuldigingen aan het adres van de profeet, door hem als een pedofiel af te schilderen, in dit geval te ver ging. De vrouw had moeten weten dat ze verontwaardiging zou oproepen. De opgelegde straf was zelfs bescheiden en al helemaal niet buiten proportie, aldus de rechters van het EHRM, die ook wijzen op bescherming van de gevoelens van moslims en het bewaren van de religieuze vrede in Oostenrijk.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
25 oktober 2018