FC Utrecht komt op voor moslimspelers

3351

Nacer Barazite ontketende zondag een felle discussie op sociale media, nadat duidelijk werd dat de aanvaller van FC Utrecht vrouwen uit geloofsovertuiging geen hand geeft.

FC Utrecht denkt er niet over om de afspraken met Nacer Barazite (25) omtrent het naleven van zijn geloof binnen de club, te veranderen. Als zijn prestaties als voetballer er niet onder lijden en het groepsproces niet wordt verstoord, is hier volgens de club geen reden toe.

FC Utrecht wilde maandag niet inhoudelijk reageren om 'nog meer ophef te voorkomen'. Ruim een jaar terug kreeg de club van zowel Barazite als Yassin Ayoub te horen dat zij vanwege hun geloofsovertuiging vrouwen de hand niet willen schudden. Met uitzondering van hun echtgenote of familieleden. Clubmedewerkers en journalistes kregen uitleg, medespelers desgewenst ook. Tot discussie leidde dat nauwelijks.

Na het FOX-filmpje van zondag veranderde dat. Nico Landman, universitair hoofddocent Islamologie aan de Universiteit Utrecht, is daar niet verbaasd over: “Geregeld zie je dat iemands besluit om geen handen te schudden tot ophef leidt. Sommige meer orthodoxe moslims in ons land zien het als dé manier om hun geloof te belijden. Maar de meesten zijn daar minder strikt in. Ze zijn hier opgegroeid en weten dat je in Nederland een hand geeft uit beleefdheid. Zij moeten een keuze maken: wil ik iemand schofferen of hou ik vast aan mijn principes?”

FC Utrecht respecteert de wens van genoemde spelers en faciliteert een gebedsruimte. Ook bij uitwedstrijden probeert Utrecht iets voor Ayoub en Barazite te regelen.

Bron: Ad.nl

Team al-Yaqeen
3 november 2015