Felle reacties tegen Belgisch verbod op ritueel slachten

3212

De voorzitter van het vertegenwoordigingsorgaan van de joodse gemeenschap reageert fel op het politieke akkoord over een verbod op onverdoofd slachten. Hij zegt: “Het ritueel is net effectief om dieren zo weinig mogelijk te laten lijden.”

Het verbod op onverdoofd slachten vanaf 2019 is nog maar een week oud, maar het lokte al zeer felle reacties uit. Eerder gaven Executief van de Moslims van België en Joods Actueel al aan dat ze tegen het akkoord zijn. In zijn reactie “herinnert het Executief van de Moslims van België (EMB) eraan dat de moslimmedeburgers die de Islam belijden, groot belang hechten aan het belang van het dierenwelzijn. Dit principe is ingeschreven in de essentie zelf van de islamitische praktijken en filosofie.” Joods Actueel-hoofdredacteur Michael Freilich zegt over het verbod: “Het is in strijd met de joodse wetgeving.”

Nu noemt Philippe Markiewicz het “een ongeziene crisis, de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”. Markiewicz, voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België zegt dat in een interview met de krant La Libre Belgique. Ook Albert Guigui, de opperrabbijn van Brussel, neemt deel aan het interview. De krant wijst erop dat de nazi’s bij de lancering van hun anti-Joodse maatregelen, meteen het onverdoofd slachten verboden.

De uitspraken van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) over het verbod hebben de voorzitter erg geschokt. “Toen hij erover sprak, maakte hij melding over een verzoening tussen de politiek en het integratieparcours van de immigranten. De joden als jonge immigranten in België? Maar het Consistorie werd bijna 210 jaar geleden opgericht onder Napoleon”, aldus Markiewicz.

Ook dat Josy Arens, Waals parlementslid voor cdH, het een ‘barbaars’ ritueel vond, vinden de twee mannen niet kunnen. Volgens hen is het ritueel juist ‘zeer effectief’ om ‘de dieren zo weinig mogelijk te laten lijden’.

De twee betreuren ook dat de Waalse regering de joodse gemeenschap niet heeft geconsulteerd rond de kwestie, wat wel is gebeurd in Vlaanderen. “Ze hebben ons al gezegd dat ze voor de finale beslissing enkel de federatie van vleesproducenten zullen consulteren en de Waalse Raad voor dierenwelzijn waarin Gaia zetelt, en van wie ze blijkbaar blindelings de ideologie volgen”, klinkt het.

Bron: Knack.be

Team al-Yaqeen
8 april 2017