Film over Profeet Noeh geboycot in Midden-Oosten

6262

Eind deze maand verschijnt de Amerikaanse film 'Noah', een verfilming van het leven van de Profeet Noeh (vrede zij met hem). Profeet Noeh bouwde, zoals ook vermeld staat in de Koran, Thora en Bijbel, in Opdracht van Allah een ark en overleefde daarmee de zondvloed.

De film heeft miljoenen dollars gekost en dreigt nu minder op te brengen dan de makers hadden verwacht. Deze westerse, commerciële visie van Hollywood is namelijk niet welkom in Qatar, Bahrein of de Verenigde Arabische Emiraten. Producent Paramount Pictures houdt er rekening mee dat ook Egypte, Jordanië en Koeweit zullen volgen in de boycot.

In de Islam is het verboden om Profeten af te beelden. Mel Gibsons 'The Passion of the Christ', over de laatste momenten in het leven van cIesa, heeft daarom destijds in het Midden-Oosten ook veel stof doen opwaaien.

De Koran wijdt aan Profeet Noeh en zijn opdracht in Naam van Allah vele passages en zelfs een heel hoofdstuk. Reden te meer dat het Egyptische Al-Azhar instituut een boycot uitriep: "De beelden provoceren de gevoelens van gelovigen, zijn verboden in de Islam en daarmee in duidelijke tegenspraak met de islamitischwet."

In oktober vond een voorvertoning plaats waar voornamelijk religieuze bezoekers op af kwamen. Het gevolg was een hoos aan negatieve reacties. Regisseur en producent kwamen met elkaar in de clinch over de inhoud. Paramount Pictures heeft nu een disclaimer toegevoegd aan het promotiemateriaal voor 'Noah', zodat de kijker in ieder geval niet denkt dat de visie van de regisseur gelijk staat aan die van de Bijbel, de Thora of de Koran.

Bron: HPdetijd.nl

Team al-Yaqeen
13 maart 2014