FIO verbaasd over stopzetten samenwerking gemeente met stg. as-Soennah

6718

“Het kind met het badwater weggooien”. Zo omschrijft de FIO (Federatie Islamitische Organisaties) in Den Haag het besluit van het Haagse stadsbestuur om de samenwerking de As-Soennah moskee tijdens de jaarwisseling te stoppen. Ze vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente tot dit besluit komt. Hieronder lees je de verklaring van de FIO.

 

“Het kind met het badwater weggooien”

 

De Federatie Islamitische Organisatie Den Haag (De FIO) is erg verbaasd en vindt het tevens onbegrijpelijk dat het Haagse stadsbestuur de samenwerking stopt met de As-Soennah moskee tijdens de jaarwisseling.

Het inzetten van vrijwilligers via de As-Soennah moskee tijdens de jaarwisseling is tot nu toe erg goed en waardevol gebleken om de rust in Schilderswijk te bewaren. Een samenwerking die in de afgelopen jaren altijd naar volle tevredenheid is verlopen met zowel de gemeente als politie. De FIO is dan ook erg verbaasd dat de burgemeester aangeeft dat Den Haag zich voortaan gaat richten op het werven van individuele vrijwilligers omdat zij beter gemotiveerd zouden zijn. Het stadsbestuur vindt dus dat de vrijwilligers en hun inzet de afgelopen jaren niet goed genoeg gemotiveerd waren. Verder vind het stadsbestuur dat individuele vrijwilligers beter gemotiveerd zouden zijn dan de vrijwilligers van As-Soennah om het werk in de nacht van Oud en Nieuw in o.a. de Schilderswijk te verrichten.

 

De FIO die zich als koepel organisatie van islamitische (moskee) organisaties samen met haar partners met woord en daad inzet voor een meer inclusief, veilig en leefbare samenleving in de wijken van Den Haag, kan geen onderbouwing vinden van deze beslissing voor de werving op individuele basis boven de organisatie gebonden werving. Volgens burgemeester Krikke is uit gesprekken met politie en ambtenaren gebleken dat deze nieuwe wervingsmethode goed zou werken.

Wij als FIO zijn erg nieuwsgierig naar een eventueel onderzoek of rapport dat de “gesprekken met politie en ambtenaren” inzake deze veranderde inzicht in de werving kan verklaren. Verder hebben wij ook geen informatie van de politie gelezen of gehoord waarin zij aangeven dat de inzet van en samenwerking met de vrijwilligers van As-Soennah van de afgelopen jaren beter kan door nieuwe verklarende inzichten.

 

De FIO hoopt alsnog op een valide onderzoek als een mogelijk verklaring. Anders riekt dit sterk naar de oren laten hangen naar polariserende rechtse politieke partijen. Het staat het stadsbestuur natuurlijk vrij om te bepalen hoe en met wie zij haar samenwerking vorm wilt geven. De FIO vindt echter dat deze beslissing de inrichting van een inclusieve samenleving, op basis van vertrouwen en respect, onnodig onderdruk zet en ondermijnt.

Namens het bestuur van De FIO