Frankrijk sluit talloze moskeeën

5004

De Franse regering zegt niet de indruk te willen wekken niets te doen in de strijd tegen terrorisme. Volgens correspondent Frank Renout is dat de reden dat sinds december twintig moskeeën in het land zijn gesloten. “De regering wil spierballen laten zien, mede omdat de rechtse oppositie zegt dat er niet genoeg wordt gedaan”, aldus Renout.

Ook de komende tijd zullen nog moskeeën worden gesloten, zei minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken na overleg met vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap in Frankrijk.

Computer

Daarnaast worden radicale imams het land uit gezet. Tientallen uitzettingsverzoeken worden volgens Cazeneuve momenteel beoordeeld. “In Frankrijk is geen plaats voor mensen die oproepen tot haat en zich niet aan onze regels houden. Bijvoorbeeld dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben, aldus de minister.”

Deskundigen in Frankrijk menen dat de maatregelen niet zullen helpen om terreur te voorkomen. Renout: “Vrijwel alle aanslagen zijn gepleegd door mensen die thuis achter hun computer radicaliseerden. In tegenstelling tot enkele jaren geleden hebben imams die haat prediken daar nauwelijks invloed op.”

Ook eerder al werden moskeeën in Frankrijk gesloten. In de vier jaar dat president Hollande aan de macht is, staat het aantal gesloten moskeeën op tachtig. Na de aanslagen vorig jaar in Parijs, grijpt de regering harder in met nu gemiddeld drie sluitingen per maand.

Controleren

De vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap met wie Cazeneuve aan tafel zat, reageerden positief op de maatregelen. “Dat is niet verrassend”, zegt Renout, “want dit gaat om gematigde moslims die gesprekken met de regering niet uit de weg gaan”.

Cazeneuve kondigde ook aan dat er deze zomer een stichting zal worden opgericht die moet toezien op de Franse moslimgemeenschap. Deze instelling gaat onder meer de opleidingen voor imams controleren en moet onderzoeken of moskeeën zijn gefinancierd met buitenlands geld. Premier Valls heeft eerder al gezegd dat hij de buitenlandse financiering van moskeeën harder wil aanpakken.

Bron: NOS.nl

Team al-Yaqeen
7 augustus 2017