Franse incidenten tegen moslims flink toegenomen

2491

Het aantal keren dat Islamitische instellingen of moslims het doelwit waren van vernielingen, aanslagen of mishandeling is in Frankrijk dit jaar sterk toegenomen. Het regeringscentrum dat racistische en antisemitische incidenten in kaart brengt, verzamelde er al meer dan 400.

Over 2014 registreerde dit centrum 133 gevallen. De stijging is erg groot en heel erg verontrustend, aldus de chef van het centrum, Gilles Clavreul, tegen de krant Le Parisien.

De meeste incidenten volgden op de terroristische aanslagen die in januari en november in Parijs hebben plaatsgevonden. Volgens de waarnemers stijgt niet alleen het aantal incidenten, maar ook de omvang van het geweld hierbij. Dit heeft ertoe geleid dat er inmiddels al ongeveer 1.000 van de 2.500 moskeeën of gebedsruimten door de politie worden bewaakt.

De Franse justitie probeert sinds de herfst met een speciale eenheid voor "de bestrijding van haat op het internet" de aanmoediging van het geweld een halt toe te roepen. Veel incidenten zouden namelijk verband houden met racisme en haat die via sociale media zijn verspreid.

Bron: Nu.nl

Team al-Yaqeen
30 december 2015