Franse president wil Islam “verlichten”

871

De Franse president Emmanuel Macron heeft een aantal voorstellen om de buitenlandse beïnvloeding van de Islam in Frankrijk tegen te gaan en de scheiding tussen religie en staat te versterken. De Islam is de op één na grootste religie in het land.

De scheiding tussen kerk (religie) en staat is in de Franse republiek een belangrijke pijler. De rechtse en extreemrechtse oppositie is van mening dat Macron te laks optreedt tegen schendingen van die waarde.

“De Islam is een religie die wereldwijd in een crisis verkeert” zo beweerde Macron. Naar eigen zeggen wil de Franse president tot een Islam komen “die in vrede kan leven met de republiek”. Tegelijk waarschuwde hij ervoor niet in de “valstrik van de polemisten en extremisten” te lopen, “die alle moslims willen stigmatiseren”.

Imamopleiding en financiering

Om tot die “verlichte islam” te komen wil de Franse president onder meer dat imams niet meer in het buitenland opgeleid worden en er een strenge controle op de financiering komt. Opvallend hierbij is dat bijna alle kinderen vanaf 3 jaar verplicht naar school zullen moeten.

Macron benadrukte dat scholen “burgers moeten opleiden, geen gelovigen”.

Eerder kondigde Macron al een uitbreiding aan van het verbod op het dragen van religieuze symbolen. Ook zal de Franse regering in de toekomst moeten kunnen ingrijpen als lokale autoriteiten onaanvaardbare toegevingen doen aan moslims. Voorbeelden die de Franse president gaf zijn “religieuze menu’s” of gescheiden toegang tot zwembaden.

De voorstellen zullen onderdeel zijn van een wetsvoorstel dat op 9 december zal worden voorgesteld aan de ministerraad.

Bron: Vrt.be

 

Team al-Yaqeen