Gebedsoproep valt onder vrijheid van godsdienst

6029

Volgens de gemeente Den Haag valt de gebedsoproep (de Adhaan) onder de vrijheid van godsdienst en mag een moskee dit doen zonder een vergunning hiervoor te hebben. Dit zegt de gemeente Den Haag in een reactie op de ophef na klachten van buurtbewoners.

Onder de gebedsoproep vallen ook het luiden van kerkklokken en het zingen van Hare Krishna's. Er hoeft hiervoor dan ook geen vergunning te worden aangevraagd, aldus een woordvoerder van de gemeente. “We hebben aan de buurtbewoners laten weten dat er juridisch niets aan te doen valt, maar dat we als gemeente wel graag willen bemiddelen tussen de bewoners en de moskee. De bewoners hebben dit aanbod afgeslagen.” Mochten de bewoners dit alsnog willen, aldus de woordvoerder, dan staat het aanbod van de gemeente om te bemiddelen nog steeds open.

De gemeentelijke fractie van de PVV windt zich op over deze gebeurtenis, omdat die meent dat deze gebedsoproep zorgt voor geluidsoverlast. De PVV heeft eigenhandig een filmpje opgenomen tijdens het afgaan van deze gebedsoproep. Hoewel de auto's op het filmpje harder geluid geven dan de gebedsoproep, wil de PVV dit als bewijslast brengen voor hun zaak.

Team al-Yaqeen 12 februari 2013