Geen extra maatregelen na molotovcocktail op moskee

2153

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is niet voornemens extra beveiligingsmaatregelen te treffen na een reeks van ernstige bedreigingen en aanvallen op moskeeën.

"Als er maatregelen moeten worden genomen, dan is dat verantwoordelijkheid van gemeenten", aldus de minister dinsdag tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer.

Zaterdag gooide een man in Enschede een molotovcocktail naar een moskee waar op dat moment moskeegangers aanwezig waren. Buurtbewoners wisten de man in de kraag te vatten en aan de politie over te dragen.

Pamflet

Meerdere moskeeën in Nederland ontvingen een pamflet met daarop nazistische symbolen en discriminerende uitingen. Dit incident tegen moslims en moskeeën wordt op dit moment onderzocht, aldus Van der Steur. "Ik moet helaas bevestigen dat meerdere moskeeën ernstige bedreigingen hebben ontvangen", aldus de minister die het geweld tegen moslims en moskeeën "onacceptabel" noemde.

'Dubbele maat'

Samen met minister Lodewijk Asscher (Integratie) gaat Van der Steur binnenkort met vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap om de tafel zitten om dit standpunt van het Kabinet nog eens over te verduidelijken.

Volgens Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk zit de islamitische gemeenschap niet te wachten op praatsessies. "Synagogen worden terecht extra beveiligd. Daar heeft het kabinet extra geld voor uitgetrokken. Waarom gebeurt dat niet voor de moskeeën?", zo wil de oud-PvdA'er weten. Hij meent dat het Kabinet een dubbele maat hanteert en vreest dat er eerst doden moeten vallen voordat de minister in actie komt.

Van der Steur blijft erbij dat het aan de gemeenten is om extra maatregelen te treffen. "Als extra beveiliging noodzakelijk is, zal dat worden verstrekt", aldus Van der Steur.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen
1 maart 2016