Geen Islam bij jihadi's

2538

Een journalist is zes maanden lang geïnfiltreerd in een jihadistische cel in Frankrijk die voornemens was terreuraanslagen uit te voeren, maar eind vorig jaar werd opgerold. "Er was geen Islam te bespeuren, aldus de journalist."

Dit is zijn conclusie in 'Soldaten van Allah', een documentaire die maandag wordt uitgezonden op televisiekanaal Canal+.

Journalist Saïd Ramzi (een pseudoniem), moslim van 'dezelfde generatie als de moordenaars' van de aanslagen van 13 november, won het vertrouwen van een groep geradicaliseerde jongeren die de westelijke stad Chateauroux als uitvalsbasis hadden. Eerst vooral via Facebook, maar daarna in levenden lijve.

"Ik wou begrijpen wat er in hun hoofd omgaat", aldus Ramzi. "Eén van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb, is dat de Islam nergens te bespeuren is. Er was helemaal geen behoefte om de wereld beter te maken. Ik zag alleen verdwaalde, gefrustreerde, verloren, suïcidale jongeren die makkelijk te manipuleren zijn. Ze hadden het ongeluk om geboren te worden in een tijd waarin Islamitische Staat (IS) bestaat. Heel triest", zo zegt Ramzi.

Tijdens hun eerste ontmoeting probeert de 'emir' van de groep, die zich Osama laat noemen, de geïnfiltreerde journalist meteen te overtuigen om een zelfmoordaanslag te plegen. "Dat is de weg naar het Paradijs." Op weg naar IS in Syrië wordt Osama tegengehouden door de Turkse politie en belandt hij in een Franse cel. Vijf maanden later komt hij op vrije voeten en begint opnieuw met het beramen van aanslagen.

De zaken gaan in een sneltreinvaart met de komst van Abu Suleiman uit Raqqa. De journalist krijgt de opdracht een schietpartij uit te voeren in een nachtclub en zich te laten ontploffen als de politie ter plaatse zou komen. De cel werd echter van nabij in het oog gehouden door de veiligheidsdiensten en tijdig opgerold.

Een achterdochtig lid dat wist te ontsnappen, besefte dat een journalist de cel had geïnfiltreerd. "Je gaat eraan, man", zo luidde het laatste bericht dat hij naar Ramzi stuurde.

Bron: Tijd.be

Team al-Yaqeen
2 mei 2016