Geert Wilders wordt vervolgd wegens discriminatie

4139

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten PVV-leider Geert Wilders te vervolgen wegens discriminatie. Hij zal worden vervolgd voor het beledigen van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Aanleiding voor deze stap zijn de uitlatingen van Wilders over Marokkanen op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag. Op 12 maart gaf Wilders tijdens zijn verkiezingscampagne in Loosduinen aan dat hij "in Den Haag als het even kan wat minder Marokkanen" zou willen zien.

Een week later, op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, hield Wilders een toespraak in een Haags café waar hij zijn aanhang vroeg of ze meer of minder Marokkanen wilden. Toen het publiek "minder, minder, minder" scandeerde, zei Wilders: "dan gaan we dat regelen."

Ruim 6.400 mensen hebben aangifte gedaan tegen de politicus. Het OM heeft onderzoek gedaan naar de uitspraken van Wilders en is tot de conclusie gekomen dat ze discriminerend zijn. "Politici mogen ver gaan in hun uitspraken, dat brengt de vrijheid van meningsuiting met zich mee, maar die vrijheid wordt begrensd door het verbod op discriminatie", aldus het OM.

Op 8 december is Geert Wilders als verdachte gehoord. Volgens het OM heeft dat gesprek geen nieuwe inzichten opgeleverd. Wilders is met een verklaring gekomen en heeft verder geen vragen van de Rijksrecherche beantwoord, aldus het OM. Na het verhoor is besloten tot vervolging over te gaan.

Wilders’ advocaat, Geert-Jan Knoops, wil geen commentaar geven. Hij verwijst naar een verklaring van Wilders. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voorkomt.

Bron: Nos.nl

Team al-Yaqeen
18 december 2014