Geldkraan voor Haga Lyceum mag niet dicht

7327

De Raad van State heeft bepaald dat Minister Slob de geldkraan voor het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam vooralsnog nog niet mag stoppen. De minister was voornemens om de school vanaf 1 december geen financiering meer bieden.

Minister Slob besloot vorige maand dat hij de geldkraan voor de islamitische school zou gaan dichtdraaien. Hiermee wilde hij bewerkstelligen dat het bestuur alle taken zou overdragen aan een interim-bestuurder. De school gaf te kennen dat dit niet haalbaar zou zijn.

De Raad van State stelt dat de minister zijn eigen beleidsregels overtreedt door het dreigement om per 1 december geen financiering meer te bieden. De minister gaat te snel: “Die regel houdt in dat de bekostiging alleen wordt stopgezet als deze eerst voor 15 procent is opgeschort, na drie maanden voor nog eens 15 procent en na weer drie maanden voor nog eens 30 procent is ingehouden, én het bestuur dan nog altijd niet aan de wettelijke voorschriften voldoet”, aldus de rechter. Slob vliegt hiermee dus uit de bocht, vindt de Raad van State.

De minister heeft in een reactie aangegeven dat de beleidsregels met betrekking tot het stopzetten van de financiering in het geval van het Haga Lyceum niet opgaat. “De regel is bedoeld voor minder ernstige gevallen. Het is voor het eerst dat een minister een aanwijzing geeft aan een bestuur om plaats te maken en als dwangmiddel de bekostiging stopzet.”

De advocaat van de school is tevreden met de uitspraak van de Raad van State en geeft aan vol vertrouwen uit te kijken naar een andere rechtszaak, op 9 december. De rechtbank in Amsterdam zal dan aangeven of het vervangen van het schoolbestuur terecht was.

Bron: NOS.nl

Team al-Yaqeen