Gezondheidsraad: geen alcohol meer drinken

3379

Telkens worden na verschillende onderzoeken steeds weer de voedingsrichtlijnen aangepast. Maar wij moslims weten dat Allah ruim 1400 jaar geleden reeds heeft aangegeven dat alcohol meer nadelen dan voordelen heeft (interpretatie van de betekenis):

“Zij vragen jou (o Mohammed) over alcoholhoudende drank en over het gokken. Zeg: “In beide is een grote zonde en voordeel voor de mensen (te vinden), maar de zonde in beide is groter dan het voordeel ervan.”

(Soerat al-Baqarah: 219)

—————————————————————————————————————

Helemaal geen alcohol drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dat is één van de nieuwe richtlijnen over gezonde voeding die de Gezondheidsraad woensdag naar buiten heeft gebracht.

Volgens de voorgaande richtlijn uit 2006 mochten mannen dagelijks nog twee glazen en vrouwen één glas alcohol drinken. Echter brengt meer dan één alcoholische versnapering per dag volgens de raad verhoogde risico’s mee op beroertes, darmkanker, longkanker en borstkanker. Matig alcohol gebruik kan ook gunstig zijn voor de gezondheid, maar die voordelen wegen volgens de Gezondheidsraad niet op tegen de nadelen.

Minder vlees

Om gezond te blijven zouden mensen volgens de instantie ook meer groente, fruit, volkorenbrood, peulvruchten, noten en vis moeten eten. En daarnaast juist minder vlees. Ook suikerhoudende drankjes, zoals frisdranken, kunnen beter ingewisseld worden voor drankjes zonder suiker zoals thee, koffie en water. Daarnaast adviseert de raad om boter, harde margarine en bak- en braadvetten te vervangen door zachte margarines, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.

Nederlanders zouden ook veel meer peulvruchten, zoals sojabonen, linzen, kikkererwten en spliterwten moeten nuttigen. Volgens de gezondheidsinstantie is “overtuigend aangetoond” dat daarmee het cholesterol verlaagd kan worden en hiermee dus ook de kans op hartziekten. Momenteel eet de helft van de bevolking nauwelijks tot geen peulvruchten. De raad adviseert ook eens per week een portie vis, bij voorkeur vette vis.

Eerder waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie al voor de risico's op kanker bij overmatige consumptie van rood en vooral bewerkt vlees, zoals bacon, (knak)worstjes en ingeblikt vlees. De Gezondheidsraad sluit zich hierbij aan. “Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees”, zo luidt het advies.

Schijf van Vijf

De richtlijnen worden volgend jaar door het Voedingscentrum verwerkt in een nieuwe schijf van vijf, een hulpmiddel voor het maken van gezonde voedingskeuzen. De Gezondheidsraad baseert de aanpassingen van de adviezen op wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van voeding op de meest voorkomende chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes, kanker en dementie. De laatste keer dat de richtlijnen werden geactualiseerd was in 2006.

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
5 november 2016