Goudse school verplaatst eindexamengala vanwege viering Suikerfeest

2679

Na opmerkingen van zeven leerlingen heeft De Goudse Waarden besloten haar eindexamengala voor de vmbo’ers aan de Kanaalstraat te verplaatsen. De oorspronkelijke datum van 5 juni viel samen met het Suikerfeest.

De leerlingen klaagden erover dat het houden van het galafeest op 5 juni een groot aantal islamitische medeleerlingen zou duperen. De Goudse Waarden liet hierop weten een andere datum te zullen overwegen. ,,De reden voor de wijziging is dat we aan het begin van het schooljaar geen rekening hebben gehouden met het feit dat het Suikerfeest op 5 juni plaatsvindt”, zo liet vmbo-directeur Philip Lommers schriftelijk aan de ouders weten. “Het Suikerfeest is een belangrijke islamitische feestdag. Daar willen we graag rekening mee houden.”

Gesprek

,,Dat doen we om niet voorbij te gaan aan de teleurstelling die leerlingen blijken te voelen bij het niet gezamenlijk afsluiten van hun tijd op De Gouwe. Een deel van onze islamitische leerlingen zou immers niet aanwezig kunnen zijn. Deze teleurstelling wordt gevoeld door leerlingen met en zonder islamitische achtergrond. Juist omdat we het gala vanuit een gevoel van verbinding organiseren, willen we ze de kans geven om de afsluiting van hun tijd op de middelbare school ook echt samen te vieren.”

De Goudse Waarden heeft uiteindelijk gekozen voor dinsdag 11 juni om overlap met het gala voor de lyceum-havo op donderdag 6 juni te voorkomen. Ook wil de school rekening houden met het Pinksterweekend.

Super blij

,,Wij zijn echt super blij”, aldus Amira, Amber en Souhaila, drie van de zeven leerlingen die bezwaar maakten. ,,Toen mijn moeder een foto maakte van de brief, deelde ik die in de meidenapp. Die ontplofte zowat. Dit is netjes van de school. Het is wel de dag voor de eindexamenuitslag, maar dat is niet erg. Het bijt ook niet met de rekentoets.”

Bron:  AD.nl

Team al-Yaqeen
8 mei 2019