Grote steden weigeren boerkaverbod te handhaven

2701

Naast Amsterdam zullen ook Utrecht en Rotterdam het boerkaverbod niet handhaven. Den Haag, de vierde grote stad, wil dat het kabinet overleg voert met gemeenten over de nieuwe wet.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, gaf vrijdag op een lokale bijeenkomst te kennen het boerkaverbod niet te zullen handhaven. ,,Ik vind dat zó niet bij onze stad passen,” verklaarde ze tegen lokale zender AT5. Halsema wil de schaarse inzet van politie voor urgentere zaken gebruiken.

Haar uitspraken leidden tot grote ophef op het Binnenhof. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff gaf op een partijbijeenkomst aan dit schandelijk te vinden, net zoals staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) gisteren in WNL op Zondag.

Echter blijkt dat Utrecht en Rotterdam ook niet voornemens zijn de wet strikt te zullen naleven. Dat melden zij vandaag aan De Volkskrant. ,,We geven handhaving van deze wet niet de hoogste prioriteit”, aldus een woordvoerder van de gemeente Utrecht. Slechts als er sprake is van ‘gevaar voor de openbare orde’ zal worden opgetreden.

Geen prioriteit

Rotterdam wacht op de wijze waarop minister Ollongren de wet gaat uitleggen. ,,Alle wetten die in Nederland gelden, gelden ook in Rotterdam,” laat de gemeente De Volkskrant weten. ,,Maar ook bij ons zal het niet de hoogste prioriteit hebben. Het zal niet iets zijn waarvoor agenten speciaal de straat opgaan.”

Den Haag vindt vooruitlopen op handhaving van de wet ‘prematuur’, omdat de wet nog niet formeel van kracht is. Wel roept de gemeente het kabinet op in overleg te treden met gemeenten.

Voor de zomer werd de ‘Boerkawet’ goedgekeurd door de Eerste Kamer. De strekking is overigens vrij beperkt: de wet verbiedt specifiek gezichtsbedekkende kleding – zoals bivakmutsen, nikaabs of integraalhelmen – in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen.

Degene die deze wet overtreedt kan een boete van ruim 400 euro krijgen. Wanneer de wet in werking treedt, is op dit moment nog onduidelijk. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) moet dit nog aankondigen.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
26 november 2018