Grote stroom Syriërs in Turkije leidt tot crisissituatie

3307

De grote stroom Syrische vluchtelingen heeft in Turkije geleid tot een crisissituatie waar de internationale gemeenschap veel te weinig aan doet. Dat concludeert Amnesty International in een rapport. Volgens de Amnesty worden Syriërs in Turkije gedwongen terug te keren naar Syrië. In Turkije leven honderdduizenden Syriërs in armoede.

In totaal hebben ruim 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen de afgelopen 3,5 jaar hun toevlucht gezocht in Turkije. De mensenrechtenorganisatie vindt dat de internationale gemeenschap veel te terughoudend is in het leveren van financiële steun om de vluchtelingencrisis op te lossen.

"Turkije heeft overduidelijk grote problemen om te voorzien in de meest basale behoeften van honderdduizenden Syrische vluchtelingen", aldus Andrew Gardner, de Turkije-onderzoeker van Amnesty.

"Het resultaat is dat veel vluchtelingen die de grens zijn overgestoken in de steek worden gelaten en hun leven in armoede lijden. De humanitaire hulp die de internationale gemeenschap biedt, is jammerlijk laag", aldus Gardner.

In het rapport wordt aangegeven dat slechts 220.000 van de 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen verblijven in de 22 door Turkije opgerichte vluchtelingenkampen. 1,3 miljoen vluchtelingen moeten zelf proberen te overleven buiten de kampen.

Turkse overheidsbronnen stellen volgens Amnesty dat slechts 15% van de Syrische vluchtelingen buiten de kampen hulp krijgt van hulporganisaties.

Bron: Nu.nl

Team al-Yaqeen
20 november 2014