Haagse moslims: geen genade voor barbaren

2870

Haagse moslimorganisaties en moskeeën nemen in de felst mogelijke bewoordingen afstand van de aanslagen in Parijs. Moslims mogen niet aan de zijlijn blijven staan bij zulke excessen, aldus de Haagse as-Soennahmoskee. ,,Op ons rust de religieuze en morele plicht om op te treden tegen hen die onze veiligheid bedreigen en die angst en verderf willen zaaien”, schrijft het bestuur van de moskee in een verklaring.

Wie met het extreme gedachtegoed sympathiseert moet door de moslimgemeenschap krachtig worden aangesproken, aldus de moskee. En wie te ver heen is, hoeft niet op genade te rekenen. ,,We moeten mensen die onze samenleving haten en bereid zijn hun haat met geweld te botvieren met alle mogelijke middelen stoppen.''

Ook voor het SIORH, het platform van 23 moslimorganisaties in Haaglanden zijn ‘deze afschuwelijke aanslagen op onschuldige burgers’ des te meer reden om als moslimgemeenschap op te treden tegen dit gewelddadige gedachtegoed. ,,Het is geen oorlog tussen moslims en niet-moslims, maar een oorlog tussen beschaafde samenlevingen en barbaarse terroristen”, stelt de koepel van moslimorganisaties in de regio.

Geen soelaas

De as-Soennah moskee heeft verder een boodschap voor overheidsinstanties zoals de politie, gemeenten, politici en inlichtingendiensten. Een ongenuanceerde aanpak en hard optreden tegen alle moslims in de strijd tegen extremisme biedt geen soelaas, schrijft het bestuur. ,,Dat speelt terroristen juist in de kaart.”

De moskee vindt hier in burgemeester Jozias van Aartsen een medestander. Bij de opening van het jaarlijkse Rode Kruisgala benadrukte hij zaterdag dat de gemeente Den Haag zij aan zij met moslimorganisaties en moskeeën optrekt.

Eenheid

,,Wij hebben nu geen kleinmoedigheid en verdeeldheid nodig, maar eenheid en kracht,'' aldus de Haagse burgemeester die de aanslagen in Frankrijk ‘afgrijselijk’ noemde.

Bron: Ad.nl

Team al-Yaqeen
15 november 2015