Haarlemse moslims wensen eigen begraafplaats

1184

De Islamitische Raad Haarlem heeft de gemeente Haarlem verzocht mee te werken een eigen islamitische begraafplaats voor moslims in Haarlem mogelijk te maken. De bestaande islamitische begraafplaatsen in Nederland lopen door corona langzaam vol of bevinden zich op grote afstand.

Voor de Coronacrisis koos een groot gedeelte van de Nederlandse moslims ervoor om zich na hun dood te laten repatriëren naar het land van herkomst. Dat is door het virus lastiger geworden. Daarnaast vinden inmiddels veel tweede en derde generatie moslims het prima om te worden begraven in Nederland.

In onder andere Almere en Zuidlaren zijn reeds twee islamitische begraafplaatsen. De begraafplaats in Almere is echter bijna helemaal vol. De begraafplaats in het Zuidlaren bestaat sinds juni 2020 en heeft ongeveer 1.500 plaatsen. Ook deze plaats loopt snel vol. Volgens RTV Drenthe zijn er vijftien tot twintig begrafenissen per week, liggen er zo’n 250 mensen begraven en zijn er 400 plekken gereserveerd. Nieuwe reserveringen worden niet meer aangenomen.

Haarlem kent zes moskeeën die verenigd zijn door de Islamitische Raad Haarlem. Deze raad bestaat al zo’n dertig jaar en komt op voor de belangen van moslims in Haarlem. Voorzitter Orhan Kose: “Wij vertegenwoordigen de Haarlemse moskeeën, natuurlijk behouden de moskeeën hun autonomie, maar als het gaat om een gezamenlijk standpunt dan neemt de Islamitische Raad die functie over. We houden ons bezig met veiligheid, we communiceren naar andere culturele instellingen en zoals nu, met het voorstel voor de islamitische begraafplaats, leggen we contact met de gemeente.”

Brief aan de gemeente

De Islamitische raad heeft inmiddels een verzoek gestuurd aan de gemeente Haarlem om de noodzaak aan te geven voor de islamitische rustplaats. Tot op heden heeft de Raad nog geen reactie mogen ontvangen. Orhan: “Ze hebben het natuurlijk ook druk bij de gemeente. Maar dit gaat wel om een grote groep burgers in Haarlem. Wij denken dan ook dat als ons plan past in de wet- en regelgeving, wij zeker met de gemeente tot een gepaste oplossing zullen komen.”

Bron: Nhnieuws.nl

Team al-Yaqeen