Handhavers en toezichthouders mogen een hoofddoek op

8523

De gemeente Utrecht heeft besloten dat handhavers en toezichthouders  voortaan een hoofddoek of keppel mogen dragen als onderdeel van de uniforme kledinglijn. Utrecht is de eerste gemeente van Nederland die dit toestaat.

In Nederland mogen gemeentelijke handhavers geen zichtbare geloofsuitingen – zoals een hoofddoekje of keppeltje – dragen. De Utrechtse gemeenteraad besloot donderdagavond op initiatief van de fractie van Denk dat dit niet langer gepast is. Een meerderheid van de partijen riep burgemeester Sharon Dijksma op dit uiterlijk voor de zomer van volgend jaar in te voeren.

Volgens Denk-fractieleider Mahmut Sungur is het aangenomen voorstel ‘fantastisch’. ,,We hebben meer handhavers nodig, op deze manier wordt het vak voor mensen met een migratieachtergrond veel beter toegankelijk. Dus dit biedt heel veel kansen. Als gemeente hebben we bovendien de ambities op het vlak van een divers personeelsbestand. Het is heel mooi dat we hierin als stad voorop in Nederland. We vervullen hiermee een voorbeeldrol en staan aan het roer van een maatschappelijke verandering.’’

Hoofddoek bij politie taboe

Denk hoopt hiermee ook andere partners zoals de politie te inspireren. Eerder overwoog de Amsterdamse politietop  in 2017 om een hoofddoek toe te staan als onderdeel van het politie-uniform. Dit stuitte toen op zoveel verzet binnen zowel de politie als de landelijke politiek dat de plannen weer verdwenen. Binnen de politie blijft het dragen van bijvoorbeeld een hoofddoek taboe, omdat ‘uniform’ het uniform moet blijven en geloofsuitingen de neutrale uitstraling in de weg zouden staan.

In andere landen is het al jaren volstrekt normaal dat agenten een geloofsuiting zoals een hoofddoekje mogen dragen. Het gaat bijvoorbeeld om landen als Amerika, Canada, Engeland, Australië, Ierland en Singapore.

Bron: Ad.nl

Team al-Yaqeen