Het Westen heeft van het Midden-Oosten een slagveld gemaakt

4550

De paniek in ons land is toegeslagen over het aanhoudende succes van IS, schrijft Tineke Bennema in haar opiniestuk in de Volkskrant. Zij is historica en gespecialiseerd in het Midden-Oosten.

Onze analyse van het conflict raakt niet de kern, omdat deze deels in het Westen zelf ligt, aldus de historica. Verder schrijft ze dat ondanks de direct na 11 september 2001 met veel bombarie gedane beloften van het Westen dat deze geen kruistocht tegen moslims zou houden en dat de welvaart eerlijk verdeeld moest worden, het Westen is doorgegaan met zijn traditionele buitenlandpolitiek ten opzichte van het Midden-Oosten. Deze politiek gaat ten koste van de bevolking.

Zij geeft aan dat het Westen een slagveld heeft gemaakt van het Midden-Oosten waar de wet van de sterkste geldt en wordt gehandhaafd met onze wapens.

En ook Nederland heeft te weinig gedaan om moslims te beschermen en hen te laten voelen dat zij een nieuw, gewenst deel uitmaken van de samenleving. En boven alles wordt nu van moslims geëist dat zij zich distantiëren van IS en worden zij hiermee dus mede verantwoordelijk gehouden.

Als oplossing voor de hedendaagse situatie geeft zij aan dat politici veel meer bereiken als ze laten weten dat de Islam een onlosmakelijk deel van onze samenleving uitmaakt en dat moslims hier een toekomst hebben. Ook over de buitenlandpolitiek heeft zij iets zeggen: “Verder zou onze buitenlandse politiek de aantrekkingskracht van jihadisme sterk verminderen als we eens luisteren naar wat de Arabische volkeren zelf willen.”

Bron: Volkskrant.nl

Team al-Yaqeen
3 november 2014