Hogeschool Rotterdam sluit gebedsruimtes

6981

De directie van de Hogeschool Rotterdam lijkt verrast te zijn door het bestaan van een ruimte onder een trap. Deze ruimte wordt echter al jaren door studenten gebruikt als gebedsruimte. Volgens de directie zijn er nog meer ‘informele stilteruimtes’. Die worden allemaal gesloten.

Volgens de directie betreft het hier ruimtes die tot 2015 als informele stilteruimte in gebruik waren. Deze werden vervangen door twee officiële stilteruimtes die voor meer doeleinden konden worden gebruikt. “Wij gaan niet akkoord met het oneigenlijk gebruik van deze ruimte en het op eigen houtje plaatsen van een muur”, aldus een woordvoerder van de hogeschool.

De onderwijsinstelling heeft ongeveer tien studenten aangesproken op het gebruik van het trap-hok en wil het gesprek met meer studenten aangaan. “Wij willen weten waarom zij geen gebruik maken van de stilteruimtes op andere locaties. Deze hebben wij juist ingericht omdat we ruimte willen bieden aan mensen die de behoefte hebben om te bidden en ze zijn binnen een paar minuten lopen te bereiken.”

De hogeschool zoekt de schuld ook bij zichzelf. “Het is heel begrijpelijk dat voor studenten het idee van een gedoogbeleid is ontstaan. We geven toe dat wij dat niet in de gaten hebben gehad en begrijpen ook dat deze situatie daardoor is ontstaan.”

Verschillende verontwaardigde studenten geven aan dat de Hogeschool Rotterdam wel degelijk op de hoogte was van de gebedsruimte. Zo geeft oud-student Fouad, te kennen: “Iedereen wist ervan. We ontvingen in mijn tijd zelfs mailtjes van het management waarin stond dat de naastgelegen toiletten netter moesten worden gehouden, omdat die werden gebruikt als wasruimte.”

Ook was het volgens Fouad moeilijk voorstellen dat iemand níet door had dat in het trap-hok werd gebeden. “De deur stond altijd open en er stonden vaak schoenen voor de deur. Pal tegenover de gebedsruimte zit een groot leslokaal. Alle studenten en docenten zagen wat daar gebeurde.”

Een andere student, Joad, zegt dat de hele school op de hoogte was van deze gebedsruimte. “Er is een sleutelprocedure geweest waarbij de studenten deze konden krijgen tegen inlevering van hun schoolpas.”

Lees er meer over op: AD.nl

Team al-Yaqeen
29 maart 2018