"Hoofddoek verbieden is aan school zelf"

3851

“Een beslissing over het invoeren van een verbod op levensbeschouwelijke kentekens behoort tot de autonomie van de onderwijsinstellingen, en ik zal me daar niet in mengen”, aldus de Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in de Commissie Onderwijs van het Vlaamse Parlement.

Parlementsleden Elisabeth Meuleman (Groen) en Barbara Bonte (Vlaams Belang) vroegen naar het standpunt van de minister, nadat een arrest van de Raad van State in oktober het verbod op religieuze symbolen in het schoolreglement van enkele scholen had doen vernietigen.

Minister Crevits gaf in haar antwoord eerst een indruk van de voorgeschiedenis en de context van het recente arrest. Het arrest van de Raad van State van 14 oktober, naar aanleiding van de procedure van een leerling van de Sikh-gemeenschap in een Sint-Truidense school, gaf te kennen dat een verbod op religieuze tekens in strijd is met de grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst(beleving). Wat belangrijk is, zo onderstreepte de minister, is dat het arrest er aan toevoegde dat er beperkingen mogelijk zijn op die grondrechten. Maar alleen als die toegespitst zijn op een plaatselijke toestand en wanneer er aanwijsbare motieven zijn. Zoals die bijvoorbeeld te maken hebben met de rechten en vrijheden van anderen, of het ordentelijk schoolgebeuren.

Ook zei Minister Crevits: “Ik wil wél een begrijpelijke, een in mensentaal vertaalde versie van het arrest bezorgen aan de scholen” en “ik wil een overleg opstarten met de onderwijskoepels om van gedachten te wisselen over dit onderwerp.”

Bron: Deredactie.be

Team al-Yaqeen
29 november 2014